A dombóvári Fidesz szerint a polgármesternek le kell mondania

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciója szerint a város jogerősen elítélt, független polgármesterének le kell mondania tisztségéről.

Nagy Roland frakcióvezető az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézte: Szabó Lorándot kedden a Kúria hivatali visszaélés és sikkasztásra való felbujtás miatt két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte. "Több híradásban tévesen jelent meg, hogy Szabó Loránd megtarthatja pozícióját" - írta a frakcióvezető.

Nagy Roland szerint az önkormányzatok jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: "összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek". A fideszes politikus leszögezte: a polgármester kötelezettsége az összeférhetetlenség megszüntetése, aminek egyedül a lemondással tud eleget tenni.

Erre Szabó Lorándnak a jogerős ítélettől számítva harminc napja van, ellenkező eseben a képviselő-testület kötelessége, hogy a törvény rendelkezéseinek eleget tegyen - írta közleményében a dombóvári testületben többségben lévő képviselőcsoport vezetője.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy ebben az egy hónapban a Fidesz frakciója egyetlen olyan testületi ülésen sem vesz részt, melyet Szabó Loránd vezet le, nem hoz olyan határozatot, amely közös döntésen alapul. A Kúria keddi ítéletében előzetes mentesítést adott Szabó Lorándnak, ami azt jelenti, hogy nem számít büntetett előéletűnek.

A jogerős ítélet szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztásra való felbujtást, hogy 2003-ban és 2004-ben képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására. Hivatali visszaélésben azért mondták ki bűnösnek a polgármestert, mert 2009-ben egy fideszes önkormányzati képviselőnek tanácsnoki állást és pénzt ajánlott azért, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.