A DK szerveréről érkezett tiltakozás csak levélszemét lehet?

Túl sokan küldtek tiltakozó levelet a kormánypárti képviselőknek, ezért az Országgyűlés Hivatala a DK szerint letiltotta az e-maileket. A Ház sajtószolgálata állítja: csak a párt szerveréről érkezett, spamnek tekintett elektronikus leveleket blokkolták.

A DK állításával szemben a parlamenti levelezőrendszer - egyetlen cím kivételével - folyamatosan fogadja a beérkező e-maileket, tehát azokat nem tiltotta le - közölte az Országgyűlés sajtószolgálata.

A Demokratikus Koalíció (DK) vasárnapi közleménye szerint az Országgyűlés Hivatala letiltotta azokat a leveleket, amelyeket a párt támogatói küldtek kormánypárti képviselőknek a választási regisztráció elleni tiltakozásul.

Az országgyűlési sajtószolgálat erre reagálva azt írta, hogy a levelezőrendszer egy adott címről több ezer e-mailt fogadott, és ezek - a DK-közleménnyel ellentétben - nem a párt aktivistáitól, hanem közvetlenül a párt szerveréről érkeztek a a kormánypárti képviselőknek címezve, ötvenes csoportokban.

"A beérkező e-mailekről nem tudjuk, hogy hány ember regisztrálta magát a DK szerverén, mivel a levelek fejlécében nem volt látható valós név" - írta a sajtószolgálat, majd közölte: tekintettel arra, hogy ez az akció lassította nemcsak a kormánypárti, hanem az összes képviselő levelezését is - megnehezítve ezzel munkavégzésüket -, az országgyűlési informatikai rendszer az adott címről érkező e-mailek fogadását még időben beszüntette, megelőzve a rendszer megbénítását.

Az Országgyűlés Hivatala - a DK állításával szemben - a támogatók e-mailjeinek küldését nem tiltotta, nem tilthatta le, azok továbbra is megérkeznek – állítja a sajtószolgálat. A rendszer és a működőképesség védelmében csak arról az e-mail címről nem fogadnak üzenetet, ahonnan tömegesen küldtek - spamnek minősülő - e-maileket.

A DK a héten újabb tiltakozó akciót hirdetett meg a választási regisztráció ellen: azt kérte támogatóitól és minden demokratától, akinek fontos, hogy a 2014-es választás szabad és tiszta lehessen, hogy azonos tartalmú tiltakozó levelet küldjön valamennyi kormánypárti képviselő elektronikus címére.

A felhívásnak olyan sokan tettek eleget – legalábbis a párt álláspontja szerint -, hogy az megterhelte a parlamenti informatikai rendszert, ezért az Országgyűlés Hivatala letiltotta a további leveleket.

A rendszert kipróbáltuk: a DK honlapjára kattintva mindenki kifejezheti tiltakozását, és attól függően, hogy a rendelkezésre álló opciók közül mit választott, az e-mail feladójaként valószínűleg vagy a saját vagy a párt honlapjának elektronikus címe jelenhet meg.

A (vélhetően) valós nevet és címet azonban a rendszer – legalábbis a levél elküldése után megjelenő képernyőn olvasható adatok szerint – akkor is rögzíti, ha valaki a DK szerverén keresztül fejezi ki a regisztrációval szembeni ellenérzéseit. Az viszont nem derül ki, hogy a tényleges feladó nevét és elektronikus postafiókjának címét továbbítják-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.