A DK szerint választási csalásra készül a kormány

A választási csalás előkészületeinek gyanúját veti fel, hogy a kormány meg akarja vásárolni a választások informatikai hátteréért felelős IdomSoft Zrt.-t – állítja a Demokratikus Koalíció.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az IdomSoft Zrt. megvásárlásának szándékáról szóló határozatát. A politikus hozzátette: ha a tulajdonosok nem akarják eladni a céget, kormányhatározattal nem lehet államosítani, törvény azonban erre is lehetőséget teremthet.

Az IdomSoft Zrt. 2001 óta működtet állami informatikai rendszereket, így például felel a választások lebonyolításának informatikai hátteréért, működteti a www.valasztas.hu honlapot. A cég egymást követő kormányok szerint jól végzi a munkáját – mondta Molnár Csaba, megjegyezve, hogy a vállalkozás tevékenysége ellen senki sem emelt kifogást.

A kormány most legfeljebb másfél milliárd forintért akarja megvásárolni az IdomSoft Zrt.-t, és a Magyar Közlönyben november elején megjelent határozatban erre december 10-i határidőt szabott – ismertette.

A DK alelnöke szerint ez választási csalások előkészületeinek gyanúját veti fel. Úgy fogalmazott: bár a kormányoldal saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási szabályokat, a választókerületek határait, ám "választást elcsalni csak az informatikai rendszer ellenőrzése mellett lehet".

"Abban a pillanatban, hogy Orbán Viktor, Kubatov Gábor vagy bárki más ráteszi a kezét a választási informatikai rendszerre, mindenkiben felmerül a gyanú, hogy választási csalás készül Magyarországon" – jelentette ki.

Feltette a kérdést, mi szükség a jól működő vállalkozás "államosítására", és megjegyezte: az IdomSoft Zrt. kezeli a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, valamint az internetes ügyfélkaput is, ahol az emberek kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe.

Molnár Csaba beszélt arról is, hogy a DK független képviselői nem vesznek részt a választási eljárási törvényjavaslat hétfői zárószavazásán. Emellett szerdára demonstrációt szerveznek a Köztársasági Elnöki Hivatal elé, és "hosszú jogi érveléssel alátámasztott" petícióban kérik fel Áder János államfőt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem kérje az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját.

A sajtótájékoztatón részt vett a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadi és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácin vasárnap megválasztott polgármestere is. Mindketten a DK alapító tagjai, és a kampányban nyíltan vállalták párthovatartozásukat – mondta Molnár Csaba.

Arra is kitért, hogy pártjuk egy évvel ezelőtti megalakulása óta először állított polgármesterjelölteket – a falvakban megszokottaknak megfelelően függetlenként –, de mivel szavazóik több mint kétharmada vidéken él, és 720 településen vannak jelen, úgy döntöttek, hogy a jövőben rendszeresen ezt teszik majd. A DK így jelöltet állít majd a közeljövőben a pusztaszabolcsi polgármester-választáson is.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.