A DK szerint 'katasztrófaépítészek' kapnak szerepet a felújításokban

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az utóbbi idők helyreállításai során volt néhány építészeti iroda, amely mindig szerepet kapott a munkálatokban - mondta sajtóhírekre hivatkozva az MTI-nek vasárnap Szabó Zoltán.

A DK elnökségi tagja, aki "katasztrófaépítészekről" beszélt a Koós Károly Egyesüléshez tartozó TRISKELL Kft.-t, a Kvadrum Építészirodát, a Vándorépítész Kft.-t és a MAKONA Építész Tervező és Vállalkozó Kft.-t megnevezve.

2010-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pusztító árvíz után az építészirodák a helyreállítás során kaptak megbízást, mert vállalták, hogy a terveket ingyen biztosítják. A következő év elején viszont az irodák egy hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen 190 millió forintos megbízást nyertek borsodi közintézmények helyreállítására és energetikai racionalizálására. A közbeszerzésen a TRISKELL Kft., a Kvadrum Építésziroda és a Vándorépítész Kft. is nyert - közölte.

A vörösiszap-katasztrófa idején a TRISKELL Kft. "önként és ingyen jelentkezett, hogy Devecseren házakat tervez " a károsultaknak, de később kiderült, hogy az ingyenesség csak a kárfelmérésre és a szakértésre vonatkozott, a tervezési szakaszban már pénzért dolgoztak, mint alvállalkozó - folytatta a felsorolást.

A devizahitel-károsultak ócsai lakóparkját a Kvadrum Építésziroda tervezte 24 millió forintért, de az épületek "megtévesztésig hasonlítanak" a TRISKELL Kft. által Devecserre tervezettekhez. "Az nyilván véletlen", hogy a két iroda ugyanabban a bérelt helyiségben működik - mondta a politikus.

Szabó Zoltán egy újabb céget említve azt mondta, hogy Ócsán és Devecseren is az a VeszprémBer Zrt. volt a kivitelező, amelyik "politikai kapcsolatoknak" szintén "nincsen híjával", mert vezérigazgató-helyettese Garancsi Mária, Gál András Levente korábbi államtitkárnak volt a tanácsadója és Garancsi Istvánnak, a Videoton FC tulajdonosának a testvére.

Kérdésre válaszolva közölte: nem tesznek lépéseket az ügyben, mert nem történt bűncselekmény, de az kérdéses, hogy mindez megfelel-e a törvény szellemének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.