A DK feljelentette Szakályt

Holokauszttagadás miatt a Demokratikus Koalíció (DK) feljelentette Szakály Sándort, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatóját. A DK feljelentése is szóba kerül abban a Szakály Sándorral készült interjúban, amely a Népszabadság keddi számában jelenik meg.

A DK közleménye felidézi: Szakály Sándor az MTI-nek adott nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy a második világháborúban Magyarországról történt első, 1941-ben Kamenyec-Podolszkijba irányuló deportálás idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ki, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal.

A kitoloncolt zsidókat legyilkolták, ez tehát – hangsúlyozza a DK – egyértelműen olyan népirtásnak minősül, amelyet nemzetiszocialista rendszer követett el. Történelmi kutatások szerint (például Ungváry Krisztiáné) magyar hivatalos személyek is részt vettek a gyilkosságokban, illetve rendelkeztek információkkal arról, hogy a kitoloncolt zsidókra milyen sors vár. Az eljáró magyar hatóságok tagjai ezzel elkövették a népirtás bűncselekményét, de legalábbis ahhoz bűnsegédletet nyújtottak.

A népirtás, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédlet „idegenrendészeti intézkedésnek” tekintése nyilvánvalóan a népirtás jelentéktelen színben való feltüntetését, illetve igazolását jelenti, az MTI-nek adott interjú pedig nagy nyilvánosság előtti elkövetésnek minősül. Ezt pedig a Btk. 333-ik paragrafusa bűntettnek minősíti, és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni – áll a DK közleményben.

Szakály Sándor kérdésünkre kijelentette: nem követte el azt, amivel vádolják. A főigazgatóval a Népszabadság keddi számában közlünk interjút, amelyből az is kiderül, miért érzi úgy Szakály Sándor, hogy kockára tette a szakmai hitelességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.