A DK azt kérdezi Pintértől, hogyan avatgathattak gárdistákat Dunaföldváron

A rendőrség milyen információk alapján zárta le Csókakő település teljes területét, s ezzel egy időben Dunaföldváron miként "avatgathatták" mégis békésen a gárdistákat és csendőröket? – ezt kérdezi a DK a belügyminisztertől.

A Demokratikus Koalíció újabb ügyekben vár válaszokat a belügyminisztertől annak tisztázására, hogy a kormány a szélsőségesek, vagy a rend oldalán áll-e.

Vadai Ágnes, a párt alelnöke beszélt erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, amelyen emlékeztetett: korábbi írásbeli kérdésére válaszul Pintér Sándor belügyminiszter személyes találkozóra invitálta őt.

Az ellenzéki politikus reményei szerint ezen szóba kerül majd a rendőrség átalakításának célja, a "vélt, vagy valós korrupciós ügyek" háttere. Vadai Ágnes bízik abban is, hogy a tárcavezetőtől választ kap arra, miért nem váltott ki rendőri intézkedést a közelmúltban Cegléden történt szélsőjobboldali atrocitás, illetve a magyar-izraeli labdarúgó-mérkőzésen tapasztalt antiszemita megnyilvánulások.

A DK alelnöke a fentiek mellett tisztázná, a rendőrség milyen információk alapján zárta le Csókakő település teljes területét, továbbá ezzel egy időben Dunaföldváron miként "avatgathatták" mégis békésen a gárdistákat és csendőröket.

Vadai Ágnes hangsúlyozta, kizárólag az állam élhet az erőszak eszközével, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy a rendőrség szombaton a "másokat méltóságukban sértegető nácikkal szemben" nem lépett fel, miközben a DK-hoz tartozó hat-hét fiatalt ugyanott igazoltatták.

A képviselő szólt arról is, többen megkeresték egy budapesti "melegbarát szórakozóhely" ellenőrzése miatt, amelyen szemtanúk arról számoltak be, hogy hivatalos személyek "gúnyos megjegyzéseket tettek a vendégek nemi orientációjára, súlyosan sértve ezzel emberi méltóságukat".

Vadai Ágnes szerint mindezek alapján úgy tűnik, a rendőrség inkább szétziláltabb, mintsem egységesebb lett az átalakításoktól, Pintér Sándornak pedig összességében arra kell válaszolnia, hogy a szélsőségek, vagy a rend oldalán áll-e a kabinet.

Az MSZP szerint a belügyminiszternek és a Jobbik elnökének is bocsánatot kell kérnie

A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint Pintér Sándor belügyminiszternek bocsánatot kell kérnie a csőkakői rendőrségi akció miatt, Vona Gábor Jobbik-elnöknek pedig azért, mert "szándékosan nevetség tárgyává akarták tenni a rendőrséget".

Harangozó Tamás hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a szombati csókakői akció alkalmas volt a rendőrség lejáratására, ezért belső vizsgálatot kell lefolytatni, hogy kiderüljön, milyen operatív munka előzte meg az intézkedést, illetve hogy "melyik rendőri vezetőnek jutott eszébe megszállni egy teljes falut".


Véleménye szerint azonban a történtekért nem csak Pintér Sándor belügyminiszternek kell bocsánatot kérnie a csókakőiektől és a rendőri állomány tagjaitól. Azt mondta, bocsánatkéréssel tartozik a Jobbik és Vona Gábor pártelnök is, amiért "szándékosan nevetség tárgyává akarták tenni a rendőrséget".


A szocialista politikus úgy fogalmazott, szégyen, hogy a Jobbik a rendőrség megalázásával akart az újságok címoldalára kerülni.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.