Gyurcsány a NAV-nál érdeklődött az áfabotrányról

Nem látja az intézményes garanciáit a DK annak, hogy milyen módon dől el, indul vagy nem indul adóhatósági vizsgálat egy ügyben – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök a NAV székházában tett látogatásuk után.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem látja az arra vonatkozó intézményes garanciákat, hogy mi alapján dől el, indul vagy nem indul adóhatósági vizsgálat egy ügyben - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, miután a DK több parlamenti képviselőjével együtt a NAV székházában kért tájékoztatást a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa által indított ügyről.

A pártelnök elmondása szerint a körülbelül egy órán keresztül tartó beszélgetés során mintegy kéttucat kérdésükre kaptak részben vagy egészében választ, de nem jutottak sokkal közelebb annak tisztázásához, hogy mi igaz a felvetésekből és mi nem.

A történet nagyon súlyosan sérti a NAV hírnevét, most az a kérdés, hogy azt hogyan lehet helyreállítani – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki azt mondta, véleménye szerint helye van egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának, de a testület létrehozása valószínűleg nem lesz elég. Egy ilyen bizottság hónapokig dolgozhat, de félő, hogy miközben a végén "nem tudunk meg többet, de olyanok is sérülni fognak benne, akik ezt nem érdemlik meg" – közölte.

– Ezért egy olyan, a politikától és az adóhatóságtól is független testületre lehet szükség, amelyik gyorsan és hitelesen át tudja tekinteni, hogy rendben mennek-e a dolgok az adóhatóságnál – folytatta.

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy pártjuk támogatni fogja az LMP által kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozását, miután ahhoz nem szükséges a jobbikos képviselők aláírása. Ehhez kapcsolódva, egy kérdésre válaszolva hozzátette: "újnácikkal nem működünk együtt, márpedig mi a Jobbikot újnáci szellemiségű pártnak gondoljuk".

Ha igaza van az ügyet kirobbantó Horváth Andrásnak, akkor az hatalmas botrány, de ha nincs igaza, akkor az lenne a hatalmas botrány, hogy "mi ennek felültünk" – tette hozzá.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József november 11-én jelezték, hogy közösen kezdeményezik egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot.

A kezdeményezést a Jobbik, az Együtt-PM-hez tartozó független képviselők valamint a független Ángyán József, Ivády Gábor és Szili Katalin is támogatták. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

Múlt hét pénteken az MSZP azt jelentette be, hogy ha az LMP elkészít egy olyan listát, amelyet harminc - nem jobbikos - képviselő aláírt, akkor ők garantálják, hogy 48 politikusok támogatja a kezdeményezést.


Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnök hétfőn arról beszélt, hogy a szükséges 78 szignót a Jobbik politikusai nélkül is össze lehet gyűjteni, ezért a DK elnöksége hétfőn úgy döntött, hogy a párt független képviselői csatlakoznak az LMP kezdeményezéséhez.

Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP két társelnöke hétfő délután azt jelentette be, hogy két különböző, egy fehér és egy piros színű íven is gyűjtik az aláírásokat a NAV-ügyben tervezett vizsgálóbizottság felállításához. A két társelnök elmondása szerint így lesz egy ív, amelyiken szerepel majd a jobbikos képviselők szignója, és lesz egy amelyiken nem. Végül pedig azt nyújtják be a parlamentnek, amelyiken hamarabb gyűlik össze 78 képviselő aláírása - közölték.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.