A DK a Fidesz-KDNP 26 órás munkanapjáról

Az egyezményes koordinált világidő módosításáról szóló "törvényjavaslatot" terjeszt be a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció. Kolber István tréfás javaslatában azt írja, a Fidesz december 6-án a 24 helyett 26 órán át tárgyalta a napirendet. Ami egy kicsit valóban szokatlan.

Kolber a Házszabály 85. § (2) bekezdése alapján "nyújtja be" törvényjavaslatát Kövér László házelnöknek. Eszerint a jövőben nem csak a másodpercek, hanem az órák száma is változó lehet(ne).

A javaslatot azután készítették, hogy az Országgyűlés elnökének javaslatára a Fidesz-KDNP frakció a 2011. december 6-ai ülésnapra hat törvényjavaslat megvitatására biztosított egyenként 4 óra 20 perces időkeretet. Ez, mint Kolber írja, a napirend előtti felszólalásokat és az egyes törvényjavaslatok között eltelő időt nem számítva is 26 órás ülésnapot jelent. Ebből is kitűnik, hogy a Fidesz-KDNP frakció mekkora gesztust gyakorol annak érdekében, hogy az ellenzék felszólalási joga kiteljesedjék.

Az egyezményes koordinált világidő (rövidítése: UTC), mint időskála, az időt napokra, a napokat órákra, percekre és másodpercekre bontja fel – olvasható a DK közleményében. Minden nap 24 órából áll, és minden óra 60 percből, de az 1 percen belüli másodpercek száma változó lehet. E törvény segítségével elérhető, hogy az ellenzék, a törvényalkotási dömping közepette is kellő idővel rendelkezzék a felszólaláshoz. Ha mégsem, az egy napra eső órák száma tovább növelhető.

Megfontolásra javasoljuk a Gergely-naptár felülvizsgálatát is a napok számának rugalmas változtathatósága érdekében, esetleg a Mézga családnál és a Harry Potter-filmekben felbukkanó időkibővítő készülék kidolgozását és bevezetését.

A törvényt azonnal hatályba lehet léptetni, mert ugyan lesznek olyanok, akiket ez a módosítás meglepetésként, felkészületlenül ér, de a közvetlenül érintetteket, azaz az ellenzéket nem. A gazdaságra gyakorolt hatása is beláthatatlan lehet, ha a most tárgyalás alatt lévő munka törvénykönyvére is kiterjesztik – zárja "törvényjavaslatának" indoklását Kolber istván országgyűlési képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.