A diákhitel mellé is kell a saját zseb

Esetenként több százezerrel kell kipótolni a diákhitelt ahhoz, hogy a diák beiratkozhasson egy önköltséges egyetemi képzésre.

Nem elég, hogy egy hónappal előrehozták a fizetési határidőt a Corvinuson, az utolsó pillanatban még a diákhiteleseket is megszívatták. Utolsó előtti nap találták ki, hogy hitelből csak a tandíj felét lehet fizetni, a másik 350 ezer forintot elő kellett volna varázsolni hétfőig – dühöngött néhány napja a Tékozló homár netes oldalon egy szülő.

A Corvinus Egyetem egyik önköltséges szakán ugyanis a tandíjat két részre bontották, egy normál önköltségi részre és a nyelvi hozzájárulás részre. Utóbbit azonban nem lehet a diákhitelből finanszírozni.

A corvinusos tandíjkonstrukcióról tud a Diákhitel Központ is – tudta meg az FN24. A jogszabályok szerint a Diákhitel 2 „kizárólag a felsőoktatási intézmények részére fizetendő képzési költségre fordítható. Pontosan a felsőoktatási intézményeknek a hivatalos tájékoztatóban (Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2012. szeptemberben induló képzések érettségizettnek; Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója 2012) közzétett képzések önköltségi összegeire vonatkozik. Amennyiben bármely intézmény a képzési költség mellett egyéb díjat is meghatároz, annak Diákhitel 2-ből történő finanszírozására nincsen lehetőség.”

A Budapesti Corvinus Egyetem szintén megerősítette a hírportálnak, hogy idegen nyelven meghirdetett szakjain a képzés önköltsége mellett idegen nyelvi hozzájárulást is fizetnek a hallgatók. Ez azonban, mint írják, más intézménynél is bevett szokás. Ennek a konstrukciónak – Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes szerint – alapvetően az az oka, hogy az idegen nyelvű képzések több éve kialakult teljes képzési díja messze meghaladja a képzési önköltségnek a fenntartó által 2011-ben megszabott felső határát. De ha a felvételizők alaposan tanulmányozták a felvételi tájékoztatót, akkor nem érhette váratlanul őket az idegen nyelvi hozzájárulás. Ezt ugyanis ott több szaknál is feltüntette a Corvinus. 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.