A demokratikus ellenzék bojkottálja az államfőválasztást

Az államfőválasztás "kizárólag a Fideszen belüli játékokról” szól, az LMP ezért nem vesz részt a köztársasági elnök személyéről szóló szavazáson, de valószínűleg az MSZP és a DK is távol marad.

Az LMP nem vesz részt a várhatóan jövő hétfőn esedékes államfőválasztásban, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

A frakcióvezető, aki hangsúlyozta, hogy habár hivatalosan még nem erősítették meg, de az LMP már kész tényként kezeli, hogy a Fidesz képviselőcsoportja Áder János európai parlamenti képviselőt jelöli, azt mondta, hogy a köztársasági elnök megválasztása "kizárólag a Fideszen belüli játékokról (...), stratégiázásról, taktikázásról szól".

A politikus egyúttal kijelentette azt is: Áder jelölése annak a bizonyítéka, hogy a Fidesz tovább folytatja annak a centrális erőtérnek a kiépítését, amelynek legfontosabb célja a "közjogi intézmények pártpolitikai megszállása".

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz "egy morális hiányosságokkal küzdő jelölt után egy demokratikus deficittel küzdő elnökjelöltet" látott jónak állítani, ezért a DK nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson, és azt javasolja az országgyűlés demokratikus pártjainak, hogy képviselőik hasonlóképpen maradjanak távol az elnökválasztástól.

A DK szombati közleményében azt írta, hogy a Fidesz "a maga alaptörvényét" úgy alkotta meg, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne állíthassanak  jelöltet, és így az országgyűlés egyedül a jobboldal jelöltjéről szavazhat.

A szocialisták még hivatalosan nem foglaltak állást ebben a kérdésben, de MSZP-s források kérdésünkre valószínűsítették: a párt frakciójának tagjai ugyancsak távol maradnak a szavazástól.

Korábban egyébként az ellenzéki pártok köztársaságielnök-választásba való érdemi beleszólásának garanciáiról egyeztetett az MSZP, az LMP és a DK. A MSZP-t Tóbiás József, az LMP-t Karácsony Gergely, a DK-t Varju László képviselte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.