Magyar Gárda: az egyesület megszűnhet, a mozgalom tovább virulhat?

A Magyar Demokratikus Charta üdvözli a Fővárosi Bíróság döntését, amelyben feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. A Magyar Gárda Mozgalom közleménye szerint a per politikai nyomásra indult, és így született az ítélet is. Azonban, ha az ítélet jogerőre emelkedik, csak az egyesület szűnik meg, a mozgalom zavartalanul működhet - erősítette meg Kolláth György alkotmányjogász.

A Demokratikus Charta megnyugvással fogadta a hírt

A Magyar Demokratikus Charta megnyugvással fogadja a hírt, hogy a Fővárosi Bíróság feloszlatta a Magyar Gárdát - írták a szervezet nevében szerdán a charta szóvivői.

Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván szerint ez az ítélet arról tanúskodik, hogy a hatályos magyar jog is lehetővé teszi a fellépést a kisebbségek elleni uszítással, az emberek fenyegetésével, a köztársaság normáinak semmibe vételével szemben.

Hozzátették: az ítélet arról tanúskodik, hogy Magyarország mégiscsak európai ország, hogy a rendszerváltás óta szabad országban élünk.
"

Az ítélet megerősít bennünket abban, hogy a jövőben is fel kell lépnünk a kirekesztés, az erőszakkal való fenyegetés ellen" - olvasható a közleményben.


Magyar Gárda Mozgalom szerint nem megalapozott a döntés

A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem vitt végbe jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott. A mozgalom közleményben tudatta álláspontját az MTI-vel, hozzátéve: folytatja tevékenységét a továbbiakban is.

"A Magyar Gárda Mozgalom megdöbbenéssel és értetlenül áll az őt létrehívó Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kimondó elsőfokú ítélet előtt. Mozgalmunk szent meggyőződéssel vallja, hogy az őt szülőatyjaként létrehívó Egyesület semmiféle jogszabályba ütköző cselekedetet nem vitt végbe, így az ítélet szerintünk nem megalapozott" - olvasható a közleményben.

A mozgalom szerint a polgári per megindítása politikai nyomásra történt, és így született az ítélet is. Ennek kapcsán a szóbeli indoklásra hivatkoztak, amelyben elhangzott, hogy a mozgalom tatárszentgyörgyi felvonulása a parlamenti pártok és a közjogi méltóságok szerint "cigányellenes" volt. Úgy fogalmaztak: "egy bírósági ítélet pártok, valamint nem kizárólag az igazságszolgáltatás hatalmi ágához tartozó közszereplők véleményét használja fel egy bírósági ítélet megalapozásaként".
A közlemény szerint ugyanakkor megelégedéssel fogadták az ítélet indoklásának azt a részét, mely kimondja, hogy e döntésnek a Magyar Gárda Mozgalomra nézve semmilyen kihatása nincs. "Így Mozgalmunk tevékenységét továbbra is az eddigieknek megfelelően folytatja!" - írták.


Lendvai Ildikó: csak szimbolikus hatása van az ítéletnek

A Magyar Gárda egyesület feloszlatásának szimbolikus hatása nagyobb, mint a konkrét jelentősége - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerdán, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Ilyen ügyben először a magyar bíróság kimondta, hogy ezt ne", Magyarországon ne lehessen megfélemlíteni, kisebbségek ellen lázítani, az elrettentés módszereit alkalmazni - fogalmazott a kormánypárti politikus. Kiemelte azonban: a bíróság most csak az egyesület feloszlatását mondta ki első fokon. Hozzátette: bízik benne, hogyha nem egyesület, hanem mozgalom néven "ugyanezek a legények ugyanilyen céllal masírozni kezdenek", akkor ez az ítélet könnyebb hivatkozási alapot adhat az ellenük való eljárásra.

 

Az alkotmányjogász szerint tovább működhet a mozgalom

A Magyar Gárda Egyesület megszűnése után is megmaradhat a gárda mozgalma -  mondta Kolláth György alkotmányjogász szerdán az MTI-nek.

Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor a Magyar Gárda Egyesület megszűnik. A mozgalom azonban az egyesülési jog alapján  tovább működhet. Ezt mindaddig megteheti, ameddig bűncselekményt  vagy szabálysértést nem követ el - hangsúlyozta Kolláth György.

Az alkotmányjogász szerint markáns, jogfejlesztő ítélet  született kedden a Magyar Gárda perében.
"Ez egy bátor ítélet. Azt mondta, hogy ha egyszer egy szervezet  működése félelmet kelt a társadalom egy csoportjában, romákban,  zsidókban, akkor a szervezetnek a tevékenysége alkotmányellenes" -  húzta alá.

A korábbiaktól eltérően a keddi ítélet szerint tehát már  önmagában a félelemkeltésre is válaszolnia kell a jognak. Ez túllép  az Alkotmánybíróság korábbi felfogásán - mondta Kolláth György.

Az ítélet után a rendvédelmi szerveknek nem, de a bíróságoknak a  munkája egyszerűbbé válhat, hiszen egyértelműbbé válhat a helyzet.  Az alkotmányos jogok értelmezése tekintetében is mérföldkő lehet a  keddi döntés - tette hozzá.
A Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős  ítéletével oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális  Egyesületet.

Szóbeli indoklásában a bíró kiemelte: a Magyar Gárda azzal, hogy  létrehozott egy mozgalmat, olyan tevékenységnek adott keretet, amely  Tatárszentgyörgyön jogszabályba ütköző rendezvénybe torkollott. Az  ott elhangzott beszédek többek között a "cigánybűnözést" állították  a középpontba és ezzel sértették a cigány kisebbség méltóságát -  tette hozzá.
A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó  egyesület nem követett el jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a  feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint óvni és őrizni kell a  gyülekezés, az egyesülés szabadságát, de ez a szabadság nem  terjedhet odáig, hogy mások más nagyon fontos szabadságjogát sértse.

Tárgyalás után a Markó utcában
Tárgyalás után a Markó utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.