Olaszliszka másodfokon: kommandósok a tárgyalóteremben

A Debreceni Ítélőtáblán hétfőn délelőtt megkezdődött a Szögi Lajos tiszavasvári tanár meggyilkolásával vádolt olaszliszkai vádlottak pere, akiknek az ügyét első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta és a nyolc vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében.  

Az ítélőtábla ezen a héten minden nap tárgyalást tart, kedden pedig helyszíni tárgyalást rendeltek el Olaszliszkára. A Balla Lajos bíró által vezetett tárgyalást a legmagasabb szintű biztonsági kockázatúnak minősítették, a rendőrség megerősített egységekkel, fegyveres kommandósokkal biztosítja a helyszínt. A tárgyalást a nagy számú érdeklődő miatt az ítélőtábla aulájában tartják, amely zsúfolásig megtelt újságírókkal, joghallgatókkal és másokkal.

A megyei bíróság által megállapított tényállás szerint az ügyben érintett vádlottak egymás rokonai, hozzátartozói, házastársak, testvérek, unokatestvérek vagy távolabbi rokonok.

A tényállás

A 44 éves sértett 2006. október 15-én, délután 15.30 körül Szegilong felől érkezett Olaszliszka belterületére, a következő település, Vámosújfalu felé tartott, legidősebb lányáért ment éppen, aki a barátja szüleinél tartózkodott.  Autójában a bal hátsó ülésen ült középső, 14 éves lánya, a jobb hátsón pedig - gyermekülésben - a legkisebb, hatéves lánya.

Ugyanebben az időben érkezett a szemközti irányból, Sárospatak felől a harmadrendű vádlott által vezetett haszongépjármű, amiben rokonait, a Horváth család két kislányát szállította. Az autóval a vádlottak házával szemben, az útpadkán állt meg. A két kislány kiszállt a gépkocsiból és átmentek a házuk oldalára. 

Közben a sértett elérte a vádlottak háza előtti útszakaszt. Ekkor az egyik kislány sértett autója felé kezdett közeledni, Szögi Lajos ugyan észlelte ezt, de vészfékezésre már nem maradt ideje. Ezzel egy időben a kislány az út melletti vízelvezető árokba esett. A tényállás szerint annyi volt bizonyossággal megállapítható, hogy a jármű nem ütötte el, a visszapillantó tükörbe sem akadt bele és az autón sodródási nyomok sem maradtak vissza. Miután a gyermek az árokba esett, rögtön felpattant és beszaladt az udvarukra az édesanyjához, az ötödrendű vádlotthoz. 

Szögi Lajos eközben megállt, ezalatt a többi vádlott felfigyelt az eseményekre és a helyszínre indult. A tanár autójából nem tudott kiszállni, mert több vádlottak is odaszaladtak a kocsijához, az elsőrendű vádlott a jármű motorháztetejére, illetve szélvédőjére ütött, amitől az „bepókhálósodott". 

"Teljes közönyt mutattak az áldozat iránt"

A vádlottak közben kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és igyekeztek az ülésből kirángatni. Rövid idő alatt sikerült a sértettet a vezető ülésből a gépkocsi mellé kihúzni. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején illetve felsőtestén ököllel ütni-verni kezdték. A többi vádlott ekkor csatlakozott hozzájuk és immár együttesen, legalább 5-10 percen át bántalmazták a sértettet. A bántalmazást nagy számú, helyi lakosokból álló bámészkodó tömeg nézte, teljes közönyösséget mutatva az áldozat sorsa iránt. 

Az elsőrendű vádlott és néhány társa közben az autót is elkezdte összetörni, az autóban mintegy 400 ezer forint kárt okozva. Amikor a sértett halála már bekövetkezett, a másodrendű vádlott ennek tudatában 16 óra után pár perccel értesítette a mentőket és a rendőrséget. 

"Valódi megbánást nem tanúsítottak"

A cselekményt követően a vádlottak összebeszéltek, ennek megfelelően az elsőként kiérkező körzeti megbízott és kollégája előtt az első- és a harmadrendű vádlottakat nevezték meg magukat elkövetőként. A helyszín közelében ezalatt zavartalanul folyt az elkövetők által viselt ruházat, illetve lábbelik összegyűjtése és a közeli házak egyikében azok elégetése. Az elkövetőknek lehetősége nyílott tisztálkodásra és átöltözésre is. 

Mivel a helyszínt és környezetét nem zárták le, az ott tartózkodókat egyenként nem hallgatták ki és az esetleges bűnjelek lefoglalásáról is csak az esti órákban intézkedtek, az ügy felderítése rendkívül nehéz volt. A vádlottak a büntetőeljárás során valódi megbánást nem tanúsítottak, felelősségüket, illetve a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését tagadták, vagy igyekeztek abban való szerepüket kisebbíteni. 

Első fokon életfogytig tartó fegyház

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elsőfokú, 2009. május 29-én kihirdetett ítéletében a másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre (azzal, hogy legkorábban 30 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra), a többi felnőtt korú vádlottat egyenként 15 éves fegyházbüntetésre, a két (az elkövetéskor még) fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte. 

Mind a vádlottak és védőik, mind a vádat képviselő ügyészség fellebbezett az ügyben, az ügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását, az összes felnőtt korú vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. 

A per eddig hatmillió forintba került

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság két alkalommal is - 2008. július 2-án és 2009. március 11-én - tartott helyszíni tárgyalást az ügyben. Az elsőfokú eljárásban igénybe vették orvos- és elmeorvos-, pszichológus szakértők, gépjárműközlekedési- és műszaki szakértő segítségét, de bevontak a bizonyításba vegyész-, ujjnyomat-, nyom-, hemogenetikai szakértőt és hangtechnikai szakértőt is, valamint több vádlotton végeztek poligráfos vizsgálatot; ezentúl az eljárásban különösen védett tanúk vallomásait is felhasználták. A büntetőeljárás eddigi költsége több, mint 6 millió forintot tesz ki.

Fegyőrök vezetik el a nyolc vádlottat az elsőfokú ítélet után. Az olaszliszkai lincselésért valamennyiüket bűnösnek találták, és súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk
Fegyőrök vezetik el a nyolc vádlottakat. Az olaszliszkai lincselésért valamennyiüket bűnösnek találták, és súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki rájuk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.