A dalai láma Budapest díszpolgára lesz

Tíz év elteltével ismét Magyarországra érkezik a XIV. dalai láma; pénteken kezdődő látogatása idején Tendzin Gyaco tanításokat tart, és átveszi Budapest díszpolgári címét. A dalai láma beszédet mond majd az Országházban is Tibet és a saját küldetéséről

A tibeti buddhisták száműzetésben élő legfőbb vallási vezetője szombaton előadást tart Bevezetés a tibeti buddhizmusba címmel a Papp László Sportarénában; délelőtt az első, délután a második részt hallhatják az érdeklődők. Vasárnap délelőtt Csenrézi (A Szeretet Buddhája) meghatalmazás és áldás címmel mondja el tanítását, délután pedig Együttérzés: A boldogság művészete címmel vezet nyilvános beszélgetést.

A szombati és vasárnapi tanításra mind a 22400 jegy elfogyott; az előadásokat interneten követhetik figyelemmel azok, akiknek már nem jutott belépőjegy, a www.dalailama-budapest.hu címen. A magyarországi programot szervező bizottság korábbi tájékoztatása szerint 32 országból vásároltak jegyeket az érdeklődők, sok látogató érkezik Oroszországból, Romániából, különösen sokan jönnek Erdélyből. Az előadások idején a sportaréna aluljárójában fotókiállítás lesz látható Tibet történetéről és kultúrájáról.

Tendzin Gyaco szombat délután veszi át Budapest díszpolgári címét Demszky Gábor főpolgármestertől. A dalai láma Róma, Párizs, Varsó, Prága és Velence hasonló díja után kapja meg Budapest legrangosabb kitüntetését - közölte a fővárosi önkormányzat. Az elismerő címet a kulturális és szellemi hagyományok megőrzéséért, az erkölcsi felelősségtudat egyetemességének hirdetéséért, a békéért és az erőszakmentes megoldásokért folytatott munkásságáért egyhangú döntéssel adományozták a tibeti nép szellemi vezetőjének augusztus 26-án, a Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén.

Hétfőn a dalai láma látogatást tesz, és beszédet mond az Országházban. Ezzel kapcsolatban Ékes József fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar-Tibeti Baráti Társaság elnöke elmondta: 2009-ben a római Tibetért-világkonferencián adta át a dalai lámának a baráti társaság meghívóját, megerősítve ezzel a Magyarországon működő tibeti csoport korábbi meghívását.

A vallási vezető az Országházban találkozik a parlamenti képviselőket tömörítő baráti társaság tagjaival, majd a parlament Felsőházi termében országgyűlési képviselők és más meghívottak fogadják őt. Ékes József köszöntése után a dalai láma húszperces, nyilvános beszédet mond Tibet és a saját küldetéséről, ez után kérdésekre válaszol, majd sajtótájékoztatót tart a parlamentben. Tendzin Gyaco találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével is.

Ékes József hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy rendeződjön a Kína és Tibet között az elmúlt időszakban elmérgesedett viszony.

A XIV. dalai láma hetedszer látogat Magyarországra; korábban 1982-ben, 1990-ben, 1992-ben, 1993-ban, 1996-ban és 2000-ben járt itt. Mostani látogatásának szervezésében a Tibetet Segítő Társaságon kívül részt vesz a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség és a Drikungpa Egyház.

Tendzin Gyaco az idén július 6-án volt 75 éves. A dalai láma 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat, 2007-ben pedig az amerikai törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését, a Kongresszusi Aranyérmet. Sokat utazik, célja, hogy a figyelmet Tibetre irányítsa; személyes varázsának hatására világszerte sokan tértek át a buddhizmusra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.