A cselédtörvény visszavonását követeli a LIGA

A LIGA Szakszervezetek kifejezetten rossz ötletnek tartja a "cselédtörvénynek" is nevezett, az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás feltételeinek megteremtéséről szóló törvényjavaslatot, és annak visszavonását követeli.

A LIGA közleményében emlékeztet arra, hogy a kifogásolt törvényjavaslat megszavazása esetén lehetővé tenné, hogy mindenféle adó és járulék befizetése nélkül vállalhassanak egyesek munkát a ház körül.

A szakszervezeti szövetség szerint a törvényjavaslat arra bátorít, hogy ne szakemberrel végeztessük például az elektromos vezetékek cseréjét, vagy a gázkészülékek javítását, hanem a házhoz fogadott gondnokkal. A tervezet jelen formájában különösen alkalmas arra, hogy "övön aluli ütést vigyen be" a gazdasági válságból épp hajszálnyira kifelé evickélő építőiparnak, ráadásul ezzel drasztikusan növelve az otthon bekövetkező munkabalesetek számát.

Amíg a világ fejlettebb része kiemelten küzd a háztartási alkalmazottak efféle rendszere ellen, addig Magyarország éppen arra készül, hogy munkavállalók jelentős tömegeit hajtsa egy olyan foglalkoztatási forma felé, ahol se egészségbiztosítás, se nyugdíjjárulék, se munkavédelmi ellenőrzés, se szabadnap, se garantált minimálbér nincs - áll a közleményben.

A LIGA Szakszervezetek úgy véli, a háztartási foglalkoztatás jelen javaslattal történő bevezetése nem fehéríti a gazdaságot, árt a kis- és középvállalkozásoknak, nem hoz létre új munkahelyeket a szó klasszikus értelmében, nem növeli a költségvetés bevételeit, több alapvető jogtól és lehetőségtől fosztja meg a munkavállalót és legfeljebb statisztikák szépítésére alkalmas.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.