A civilek visszacsinálnák a 'balettpalota' eladását

A Balettintézet egykori épületéért küzdő civilek belekapaszkodnának az utolsó szalmaszálba: az Andrássy úti palota adásvételi hibáira hivatkozva semmissé tennék az 1997-es szerződést.

Az Állami Balettintézetnek egykor otthont adó Andrássy úti épület megmentéséért küzdő civilek szerint 1997-ben egy még nem is létező cégnek adta el a palotát a VI. kerületi önkormányzat, így a komoly állagromlást eredményező adásvételi szerződés is semmis lehet.

A Drechsler-palota előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Mernyó Ferenc, a civilek képviselője felidézte, hogy július közepén indított oldalt egy közösségi portálon az épület megmentése érdekében. Azóta - mások mellett - Bán Teodóra és Bozsik Yvette táncművész, Fábry Sándor humorista, Gerle János építész, Jókai Anna író, Kriszt László koreográfus, Ráday Mihály operatőr és Somló Tamás zenész is támogatásáról biztosította az ügyet.

A mérnök végzettségű Mernyó Ferenc elmondta, a terézvárosi önkormányzatnál megtalálta a szocialista Kékesi Tibor, a vagyongazdálkodási bizottság akkori elnökének 1997. szeptember 29-i előterjesztését, amely azt indítványozta, hogy a Balettintézet épületét adják el az Andrássy 25. Ingatlanfejlesztő Kft-nek. Október 7-én a képviselő-testület meg is hozta az adásvételről szóló döntést.

A társaság alapító okirata október 1-jei keltezésű, a kft. bejegyzése pedig csak október 9-én történt meg a cégbíróságon - tanúsítják a civil szervezet vezetőjének birtokába jutott dokumentumok. Mernyó Ferenc szerint "a testületi döntés valószínűleg ott támadható meg a semmisség gyanújával, hogy az épületet olyan cégnek adták el, amely akkor még nem létezett jogilag".

Ráadásul az önkormányzat által felkért vagyonbecslő az épület értékét 540 millió forintban határozta meg lakottan - tehát a bérlők kiköltöztetésének költségeit az árba beleszámolva -, a palotát azonban nyilvános meghirdetés nélkül, 220 millióért kapta meg a kiválasztott vevő. "Látható, hogy az eladó nem törekedett a legjobb árra" - hívta fel a figyelmet a két összeg közötti különbségre.

Mernyó Ferenc értesülései szerint az Andrássy 25. Kft. 3 milliós tőkével jött létre. "Ha az iratokat az ember végignézi, akkor azt látja, hogy ez a társaság nincs kész a megvételre, de miután kellő garanciákat kap a testülettől, hogy csak ő kaphatja meg, a háttérből valaki előállítja a szükséges forrásokat" - vélekedett, hozzátéve: gyanúja szerint "valaki elképesztő gyorsan akarta eladni ezt az épületet fél áron egy társaságnak".

Az ügy további sorsáról Mernyó Ferenc elmondta, a következő, "ellentétes politikai előjelű" önkormányzati vezetés még 220 millió forintot harcolt ki a kft.-től, amely a palota bérlőinek kártalanítása után később többször gazdát cserélt, és nevet is váltott. Az immár Aquapura elnevezésű társaságot a hasonló nevű portugál szállodalánc vette meg 2007-ben, a hírek szerint már 7,5 milliárd forintért - szólt az ingatlan értéknövekedéséről.

Tapasztalatai szerint jelenleg a Drechsler-palota falai penészesek, az épület vizesedik, ráadásul arra gyanakszik, hogy az épületben iparszerű bontás folyhatott, a mérnök ezért augusztus 17-én feljelentést tett a műemlékvédelmi jogszabályok megsértése miatt. Mint hozzátette, beadványához rövidesen feljelentés-kiegészítést is benyújt, amelyben a gazdasági visszaélésekre vonatkozó gyanú kivizsgálására kéri a rendőrséget.

Az ügyészségnek joga van adott esetben az adásvételi szerződés semmiségét kérni, ekkor az épület visszaszállna az eredeti tulajdonos önkormányzatra, a helyzet azonban valószínűleg több elszámolási vitát is eredményezne - értékelte a kilátásokat Mernyó Ferenc. A civil mozgalom vezetője megjegyezte: tudomása szerint a Balettintézet épületén egy portugál banknak van jelzálogjoga, ennek levételéhez valószínűleg még az ingatlan visszakerülése esetén is külön bírósági eljárás kellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.