A civil szervezeteknek regisztrálniuk kell majd az 1 százalékokért

A jövőben csak azoknak a civil szervezeteknek lehet felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékát, amelyek előzetesen regisztráltak az erre szolgáló nyilvántartásba.

Az erről szóló kormányzati előterjesztést hétfőn fogadta el az Országgyűlés 256 igen, 10 nem szavazattal, 72 tartózkodás mellett.

Az elsősorban az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő törvénymódosítás szerint a feltételeknek megfelelő civil szervezetnek előzetes regisztrációval a rendelkező évet megelőző év szeptember 30-áig kell kérnie nyilvántartásba vételét. Az egy évre szóló jogosultság megállapításáról az adóhatóság dönt. Az ezzel kapcsolatos felülvizsgálat a közigazgatási és munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik.

Az adóhatóság minden év január 1-jén honlapján és a civil információs portálon keresztül is közzéteszi a kedvezményezettek adatait, amelyeket a rendelkező nyilatkozathoz rendszeresített elektronikus formanyomtatvány is tartalmaz, ezzel is segítve a felajánlásokat. Az adózók így előzetesen tájékozódhatnak arról is, ha összetéveszthető elnevezések fordulnak elő.

Tekintettel arra, hogy idén a határidők már nem tarthatók, az új eljárást először 2014. szeptemberi határidővel lehet alkalmazni 2015-re vonatkozóan.

A hétfőn elfogadott módosítás emellett tartalmazza a civil társaság - mint a polgári jogi társasági szerződéssel, jogi személyiség nélkül létrehozott szervezettípus - fogalmát, valamint létrehozásának és működésének feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.