Milliós adomány a miskolci kórháznak

Hárommillió forintot adományozott a Miskolc Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályának a Hell energiaital gyártója. A kórház speciális műtétek elvégzéséhez szükséges, úgynevezett laparoszkópos optikák és kézi eszközök beszerzésére kívánja fordítani az összeget.

Chipsadó fizetésre kötelezett cég további adományozás mellett is döntött, miután egyik menedzsere a kórház betegeként is megtapasztalta: mennyire nehéz helyzetben van az egészségügy. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa lapunknak elmondta, az érintett beteg teljesen átlagos ellátást kapott, és elégedetten távozott, majd jelentkezett, hogy segítene. Az intézmény természetesen örömmel fogadta az adományt.

Bende Sándor, az Általános Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa szerint ez az összeg jókor és jó helyre érkezett. A műtétek csaknem felét úgynevezett laparoszkópos eljárással végezik, ami a beteg számára rengeteg előnnyel jár, a kórháznak a magasabb költségek miatt azonban ráfizetés a hagyományos módszerrel végzett műtétekhez képest.

A laparoszkópos sebészet lényege, hogy a betegen nem ejtenek nagy metszést, csak apró, pontszerű bőrmetszést végeznek, és ezen keresztül optikát vezetnek a hasüregbe, amelyet egy speciális kamerával és monitorral kötöttek össze. Így a hasüregben lévő szerveken a monitoron lévő kép segítségével, speciális eszközökkel végezhetnek műtétet. Ezekhez a laparoszkópos beavatkozásokhoz speciális és drága műszerekre van szükség. Ezek könnyen és gyorsan kopnak, pótlásukra viszont alig van lehetőség, mert a kórházaknak erre nemigen van pénzük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.