A Charta megütközött rajta, hogy Rogán is tüntet

A holnapi antirasszista tüntetésen a Fidesz frakcióvezetőjének csak akkor lenne létjogosultsága, ha azért jönne oda, hogy bejelentse: pártja új fejezetet akar nyitni a szélsőjobboldalhoz való viszonyában – közölte a Magyar Demokratikus Charta.

A Magyar Demokratikus Charta üdvözli, hogy december 2-án délután tüntetés lesz a Kossuth téren a Jobbik nevű újnyilas párt antiszemita fellépése ellen. Azt is helyénvalónak tartjuk, hogy a demokratikus pártok együtt vesznek részt egy ilyen tiltakozáson. Ugyanakkor megütközéssel fogadtuk, hogy a tüntetés egyik szónoka Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője legyen - írja mai közleményében a Charta négy szóvivője, Donáth László, Molnár Kati, Márton László és Vágó István.

Szerintük Rogán megjelenésének csak akkor lenne létjogosultsága, ha azért jönne oda, hogy bejelentse: pártja új fejezetet akar nyitni a szélsőjobboldalhoz való viszonyában, felveszi a harcot az antiszemitizmussal, mindenféle kirekesztéssel, s ebben az értelemben a tüntetést kezdeményező demokratikus erőkkel vállal közösséget.

A Charta szóvivői emlékeztetnek rá, hogy "Rogán Antal pártjának szavazataival az Országgyűlés olyan Alaptörvényt fogadott el, amely az 1944 márciusa és 1990 májusa közötti időszakot tekinti a magyar jogállamiság megszakadásának. Eszerint a zsidótörvényeket a független magyar jogállam hozta meg, a párizsi békeszerződést viszont, amely a magyar államot a fajüldöző mozgalmak elleni fellépésre kötelezi, nem jogállam kötötte meg, annak becikkelyezése nem legitim".

Mint írják, "Rogán Antal pártjának vezető politikusai évek óta a huszadik századi magyar antiszemitizmus vezető személyiségeinek kultuszát ápolják. Balog Zoltán és Lezsák Sándor szobrot emelt Prohászka Ottokárnak, Kósa Lajos Wass Albertnek, Kövér László intézkedett Nyírő József »újratemetéséről«. A Fidesz-kormány nemzeti alaptantervbe iktatja az antiszemita írók munkásságát".

A szóvivők így folytatják: "a Rogán Antal által vezetett képviselőcsoport tagjai az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában elutasították a Demokratikus Koalíció javaslatát a gyülekezési törvény olyan módosítására, amely megtiltaná az egyenruhában, alakzatban történő, embercsoportokat megfélemlítő felvonulásokat". Végül leszögezik: Rogán Antal vagy szembefordul mindezzel, vagy tüntetési fellépése annak a hamis beszédnek lesz része, amellyel a Fidesz és az Orbán-kormány üres nyilatkozatokban elhatárolódik az újnyilas mozgalomtól, valójában azonban megtűri, és szellemi táplálékot nyújt neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.