Októbertől csak az isteni gondviselés olthat tüzet Esztergomban?

A helyi közösségi közlekedés után a tűzoltóautók is leállhatnak Esztergomban, mert októberben már a béreket sem tudják kifizetni – állítja a város független polgármestere, aki tavaly ősz óta harcban áll a fideszes többségű közgyűléssel.

Elképzelhető hogy a busz után tűzoltóautó sem jár majd Esztergomban, ugyanis kiderült, hogy szeptemberre egyes önkormányzati intézményeknél elfogyott a költségvetési keret. Miután ezt egy csomagban szoktak bérszámfejteni, ott sem kaphatnak októberben fizetést, ahol nem fogyott el a keret, így a tűzoltók, a pedagógusok, az óvónők és a köztisztviselők sem kaphatják meg jogos járandóságukat – mondta el a Klubrádióban csütörtökön Tétényi Éva.

- Ha a kifizetések nem történnek meg, akár demonstrációra is készek vagyunk. A családok létbiztonsága az elsődleges – jelentette ki a független polgármestere.

Az újabb pénzügyi zavar oka, hogy a korábbi polgármester, a fideszes Meggyes Tamás vezette adósságrendezési bizottság megállapodott a hitelezőkkel: szeptember 30-ig törlesztenek, és erre a célra ötszázmillió forintot tettek félre.

Emiatt azonban a város nem tud az alkalmazottainak bért fizetni, tehát a Meggyes-féle elképzelés Tétényi Éva szerint megbukott. Azt az ötszázmilliót ugyanis vissza kellene pótolni, mert ha ez nem történik meg, nem lehet ellenjegyezni a bérek kifizetését – mondta Esztergom polgármestere.

Az adósságrendezési eljárást egyébként Tétényi Éva kezdeményezte a város ellen, mert 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt elődjétől. Az eljárás végül egyezséggel zárult, és azt a bíróság is jóváhagyta.

Talán véget érhet a fideszes többség egyéves görcsös ragaszkodása a hatalomhoz – fogalmazott a polgármester –, mert az adósságrendezés szerinte csak a felelőtlen gazdálkodásra mutatott rá.

Esztergomban gyakorlatilag a tavalyi önkormányzati választás óta tart a patthelyzet: az önkormányzatban kétharmados többséggel rendelkezik a Fidesz, s ugyancsak kétharmados többséggel nyert a független polgármester. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.