A büntetőjog "megerőszakolása" ellen tiltakoznak

Éles versenyt jósolnak a véleménykutatók a ferencvárosi választáson. A "büntetőjog megerőszakolása" ellen tiltakoznak a "nemzeti jogvédők". A szocialisták átmeneti erősödése után ismét nőtt a Fidesz előnye. Országos lapszemle.

Éles verseny a Ferencvárosban

Éles verseny várható a január 11-ei ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson - írja hétfői számában a Népszava a Szonda Ipsos decemberi felmérésére hivatkozva. A szoros küzdelmet a két nagy párt jelöltje között valószínűsíti a közvélemény-kutató cég: az összes megkérdezett 23 százaléka a Fidesz, míg 22 százaléka az MSZP jelöltjére szavazna. A válaszadók öt százaléka szavazna az SZDSZ jelöltjére, míg a többi induló támogatottsága egy-két százalék körüli. A választókerület lakóinak mindössze 39 százaléka ígérte biztosra megjelenését a voksoláson.

Nemzeti jogvédők a tojásdobálásért

Utólagos normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a Nemzeti Jogvédő Alapítvány a tüntetésen való sípolást és tojásdobálást kriminalizáló törvénymódosításra, amely február 1-jétől lép hatályba. Gaudi-Nagy Tamás, az alapítvány ügyvezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, a közrendvédelmi csomag számos ponton alkotmánysértő,  szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságot és a gyülekezési jogot. Az ügyvéd rámutatott: az alaptörvénnyel ellentétes a jogszabály azon része, amely erőszakos magatartásnak minősíti a testi sérülés okozására alkalmatlan támadást, például ha tojással vagy tortával dobnak meg valakit. Mint fogalmazott, „ez aktuálpolitikai célú megerőszakolása a büntetőjognak”.

Állandósult a Fidesz előnye?

Az elmúlt hónapok szocialista erősödése ellenére az év végére ismét elkezdett növekedni a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség. A Magyar Hírlap féléves áttekintéséből kiderül: az ősszel begyűrűző válságból először hasznot tudtak húzni a szocialisták, de decemberre elhalt a lendület, és ismét olvadni kezdett az MSZP-tábor. A két kis párt mozgalmas fél évet tudhat maga mögött, de ez sokkal inkább kárukra, mint előnyükre vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.