A bűnbakképző Fidesz

Lendvai Ildikó szerint jelenleg nincs baloldali riválisa az MSZP-nek, de a kormány leváltásának érdekében új kapcsolati rendszert kell kiépíteni. A szocialista politikus úgy érzi, veszélyes a bűnbakképző Fidesz katonás szellemét követni.

Ha azt akarjuk, hogy többfajta politikai nézet versenyében alakítsuk országunk jövőképét - ami baloldal nélkül még a legszerényebb fogalmazásban is elképzelhetetlen -, akkor itt az MSZP-nek kell a baloldali szerepet betöltenie, felelte Lendvai Ildikó az ellenszek.hu kérdéseire. Ezért komolyan hiszem: az, hogy az MSZP új erőre és új hangra találjon, nem csak a mi belügyünk, hanem az egész ország  érdekét szolgálja. Tisztességes, kimunkált politikai irányzatok versenye nélkül nem nagyon lehet sikeres országot felépíteni.

Lendvai Ildikó
Lendvai Ildikó FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

A Fidesz-politika egyik fő eszköze bűnbakot képezni - Fogalmazott az MSZP politikusa. Elhitetni az amúgy is kis vagyonkáját féltő középosztállyal, hogy a náluk is szegényebbek "ingyenélők", csalással szerezték meg a rokkantnyugdíjat, meg a szociális segélyeket. Ez nagyon is tudatos politika: szét kell vagdosni a szolidaritás szálait, mert egy bűnbak-képzésre hajlamos, összefogásra képtelen társadalomban sokkal könnyebb érvényesíteni a közérdeket sértő politikai akaratot. Szerintem egy modern baloldali pártnak ma ilyen körülmények között az is a feladata, hogy megértesse azt az elemi igazságot, hogy senki sem tud jól élni, ha mellette sokan rosszul élnek. Mert a társadalmi igazságtalanságok közepette senki sincs biztonságban, és itt nem csak közbiztonságról, hanem a köznyugalomról is beszélek. Annak idején, a jóléti államok korában nem azért szánt annyit a társadalmi különbségek csökkentésére a tőke és az államhatalom, mert a tőkések ott olyan jók voltak, hanem mert pontosan tudták, hogyha felhalmozzák a társadalmi feszültségeket, akkor az van, mint mostanság Londonban. Ha a társadalmi rétegek helyzete rossz irányban tolódik, abból olyan földrengés támadhat, ami azt is el fogja sodorni, aki saját maga nem is él rosszul.

Gyurcsány Ferenc is szóba került az interjúban. A Fidesz sokat segít abban, hogy összezárja az MSZP sorait - mondta Lendvai. Lehetnek bármilyen belső vitáink, koncepciós perhez senki nem asszisztál. Nem az ördögtől való azon meditálni, kinek van nagyobb és kinek van kisebb esélye úrrá lenni a szocialista politikusok, különösen a volt miniszterelnök ellen végrehajtott karaktergyilkosságon. De mai tudásunk szerint amúgy is olyan konstellációban kell gondolkodnunk, ami egy szövetségi rendszert hoz majd össze. Ma még korai jósolgatni egy ilyen szövetségen belüli erőviszonyokról és személyi lehetőségekről. Ezért a Fideszen kívül valószínűleg egyetlen párt sem fogja ripsz-ropsz megjelölni a saját miniszterelnök-jelöltjét, elzárva ezzel a tárgyalás esélyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.