A Brokernet-ügy lesz a sajtószabadság próbaköve?

Hétfőre tanúkihallgatásra idézte a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya Bodoky Tamást, aki a napokban indította meg az atlatszo.hu portálon a MagyarLeaks oknyomozó, leleplező, kiszivárogtató oldalt. Bodoky azért érdemelte ki a szervezett bűnözés elleni szolgálat kiemelt figyelmét, mert nyilvánosságra hozta a Brokernet elleni sikeres hackertámadás, a nyilvánosság előtt addig eltitkolt néhány bizonyítékát.

Bodoky a sajtószabadság próbakövének tartja hétfői kihallgatását. Mint lapunknak elmondta, a szervezett bűnözés elleni osztály nyomozói a lakásán keresték fel, azzal az indokkal, hogy személyesen adják át neki az idézését. Tőlük tudja (az idézésből ugyanis ez nem derült volna ki), hogy a Brokernet elleni hackertámadással összefüggésben a leginkább arra lennének kíváncsiak, hogy honnan kapta az információt.

Bodokyt felháborítja, hogy a rendőrség alig egy héttel azután, hogy a médiahatóság hatalmat kapott a nyomtatott sajtó felett is, máris újságírók forrásai után nyomoz, ahelyett, hogy a tetteseket keresné. A BRFK szerint azonban nekik muszáj kihallgatniuk Bodokyt, az eljárási törvény értelmében ugyanis mindenki tanú (vagy potenciális tanú) lehet, és ilyetén kihallgatható, aki egy adott folyamatban lévő bűnüggyel összefüggésben információkkal rendelkezik. Bodoky pedig saját honlapján tette közzé, hogy rendelkezik ilyen információkkal.

A MagyarLeaks alapítójának azonban nem áll szándékában felfedni forrásait, amit jogilag meg is tehet.

A hatályos szabályozás szerint ugyanis az újságírónak jogában áll titokban tartani a forrását, ha a tőle kapott és nyilvánosságra hozott információ közérdekű. Márpedig az – különösen a Brokernet ügyfelei körében – igencsak közérdekű információnak számíthat, hogy ismeretlenek megszerezhették (állítólag nagy számban meg is szerezték) emberek különféle adatait, és azokat állítólag a világhálón különféle illetéktelen helyekre eljuttatták.

Miért faggatták akkor mégis Bodokyt forrásairól a szervezett bűnözés elleni osztály nyomozói, és miért idézték be hétfőre tanúként a Tolnai Lajos utcába? Mert a törvény betűje szerint bíróság vagy hatóság kivételesen indokolt esetben kötelezheti az újságírót forrásainak a felfedésére. Kérdés, hogy a Brokernet-ügyében a BRFK-n folyó nyomozás az „indokolt eset” kategóriába tartozik-e. A jogalkotó nem tisztázta, mit jelent a „kivételesen indokolt eset”, bírói gyakorlat pedig értelemszerűen még nem alakította ki ennek a szabályait.

A korábbi sajtótörvényhez kapcsolódott bírói gyakorlat alapján önmagában az a tény, hogy a rendőrség nyomozását esetleg megkönnyíthetné, ha Bodoky felfedné forrását (már ha tudja, hogy ténylegesen ki volt az), valószínűleg kevés lesz. A rendőrségnek meg kell majd indokolnia, hogy a folyamatban lévő büntetőügy nyomozása miért vagy mitől számít „kivételesen indokolt esetnek”.

Az ügyben kerestük a Brokernet illetékesét, de eddig nem sikerült elérnünk.

Védi-e a törvény az informátort? A Brókernet-ügyben kiderülhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.