Vírus a BME-n: titkosszolgálati támadás?

Az iráni atomprogramot megtámadó Stuxnet "féreg" megalkotói hozhatták létre azt a veszélyes Duqu nevű számítógépes vírust, melyet a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Crysys biztonsági laborjának kutatói fedeztek fel.

A portál emlékeztet arra: a Stuxnet volt az a vírus, amely Irán atomerőműveinek számítógépes rendszerébe hatolva legalább hónapokkal, ha nem évekkel vetette vissza Irán atomfegyverprogramját – írja a mainap.hu. A folyton mutálódó vírust hónapok múlva sem sikerült teljesen kiirtani. A szakértők meglehetősen egybehangzó véleménye szerint a vírusos támadás mögött külföldi titkosszolgálat állhat.

A BME által felfedezett Duqu vírus forráskódja szinte teljesen megegyezik a Stuxnetével, tehát nagyon valószínű, hogy ugyanazok az erők húzódnak meg a háttérben. A Duqu a Microsoft Word program egy biztonsági rését kihasználva fejti ki kártékony hatását: a számítógépes rendszerbe észrevétlenül bejutva értékes információt lop.

Az ipari kémkedésre használt vírus azóta már tucatnyi országban felbukkant, azt azonban még nem sikerült megfejteni, hogy kinek a számára küldte tovább a megszerzett érzékeny adatokat.

Kutatók éjszakája a Műegyetemen - az itt végzett informatikusok is kapósak
Kutatók éjszakája a Műegyetemen - az itt végzett informatikusok is kapósak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.