A BM visszautasítja Bajnai és Gyurcsány vádjait

A Belügyminisztérium visszautasítja Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon azon vádjait, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, illetve az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) manipulálta volna a Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszédének kiszivárogtatása ügyében 2007-ben, illetve 2009-ben lezárt titkosszolgálati jelentéseket.

Mint azt a Nol.hu elsőként közzétette, két jelentést hozott csütörtökön nyilvánosságra honlapján az AH. Az egyik szerint nem titkosszolgálati eszközökkel készült a később nyilvánosságra került felvétel, azaz se kívülről, se belülről nem hallgatta le senki az MSZP őszödi frakcióülését és Gyurcsány beszédét.

A másik jelentés, a Gerilla című, a Guevara fedőnéven nemzetközi terrorszervezethez, valamint szélsőségesekhez való kapcsolata miatt megfigyelt és feltehetőleg lehallgatott Rózsa-Flores Eduardo „operatív feldolgozása során keletkezett őszödi információkat” tartalmazza, döntően Rózsa-Floresre hivatkozva.

A jelentések közzététele után Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is manipulációval vádolta meg Pintér Sándort és az AH-t. A tárca megkeresésünkre azt közölte: egyebek között Gyurcsány Ferenc is kérte az őszödi titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát. Közölték: az AH a még Gyurcsány hivatali ideje alatt megkezdett, de már Bajnai kormányfősége alatt lezárt vizsgálatok eredeti dokumentumait jelentette meg a honlapon.

− Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tehát saját egykori „titkosszolgálatukat” vádolja manipulációval, ha kétségbe vonja a dokumentumok hitelességét. − hangsúlyozta Czimadia Tamás sajtófőnök, hozzátéve: a tárca álláspontja szerint, ha az ügyben manipuláció történt, azt biztosan nem a mostani belügyi vezetés hivatali ideje alatt követték el.

Szerettük volna megtudni, hogy a vizsgálat csak ezt a két dokumentumot tartalmazta-e, vannak-e más, nyilvánosságra nem hozott anyagok, amelyek hiányára a két volt kormányfő okkal hivatkozhat, de a tárca további kérdéseinkre nem kívánt válaszolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.