A BM szerint nagyon kell az új titkosszolgálat

„Fontos nemzetbiztonsági érdek” indokolja az új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozását a BM miniszteri főtanácsadója szerint.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) jogutódaként, de a várható törvényi felhatalmazásnak köszönhetően hatékonyabban és racionálisabban működik majd az új nemzetbiztonsági szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója szerint.

Samu Attila az elmondta, a 2012. január 1-jével létrehozandó új adatkoordinációs szervezetre azért van szükség, mert a 2001 óta működő Szebek nem tudta a ma elvárt hatékonysággal betölteni a feladatát. Mint fogalmazott, az új biztonsági kihívásokra többek között a szervezetek hatékonyabb együttműködésével kell reagálni, ehhez pedig a gyors adatelérés is szükséges.


Utalt arra, hogy a tervezett átalakításról a Belügyminisztérium törvényjavaslatot készített. Szavai szerint a javaslat sürgős országgyűlési tárgyalását "fontos nemzetbiztonsági érdek" indokolta.


A főtanácsadó a legfontosabb érdemi változásnak mondta, hogy a NIBEK-nek elektronikus adatkérési kapcsolatot biztosítanak a társzervezetekhez. Ez azt jelenti, hogy az eddigi, gyakran esetleges adatszolgáltatás helyett lényegében közvetlen elektronikus adatlekérési jogosítványa lesz a szervezetnek.


A változtatás szükségességét azzal indokolta, hogy egyes szervek nem minden esetben adták át a kért adatokat a Szebeknek, mint mondta, esetenként presztízsokok miatt. Úgy fogalmazott: a Szebek nem tudta betölteni célját, mert - bár eddig is kérhetett adatokat - valójában nem mindig tudott hozzáférni a szükséges adatokhoz.


Így több esetben előfordult, hogy az együttműködő szervek nem tudtak arról, hogy ugyanazon személlyel szemben ugyanabban az időben egy másik szerv is titkos adatgyűjtést folytat. Hozzátette: ezek a párhuzamosságok az új - 2012. december 31-ig kialakítandó - elektronikus adatlekérési rendszernek köszönhetően megszűnnek majd, és a NIBEK már nem lesz kiszolgáltatva az egyes adatkezelőknek. (Adatkezelőnek számít mások mellett a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy az Információs Hivatal.)

A NIBEK - jogelődjéhez hasonlóan - szintén nem folytathat titkos információgyűjtést, de ha az említett esethez hasonló párhuzamosságokat lát, javaslatot tehet például az ügyek összekapcsolására, az érintett szervezetek együttműködésére.


A médiában megjelent egyes hírekkel szemben a NIBEK nem von majd el semmilyen hatáskört a nemzetbiztonsági szolgálatoktól – hangoztatta Samu. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a NIBEK csak "célhoz kötötten" kérhet le személyes és különleges adatokat, és valamennyi adatigénylést szigorúan "naplózni" kell mind a NIBEK-nél, mind az együttműködő szervnél.

Hozzátette: ennek ellenőrzését a 2012. január 1-jétől működő alapvető jogok biztosának intézménye, a Péterfalvi Attila által irányítandó Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság végzi majd.

Jelezte azt is, hogy a NIBEK vezetőjét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is beszámoltathatja, ami törvényes működésének, ellenőrzésének egyik fontos garanciális eleme.

Elmondta, hogy a jövőre kiépítendő zárt elektronikus adatlekérési rendszer biztonságát informatikai fejlesztésekkel fogják garantálni, így illetéktelenek nem férhetnek majd hozzá az adatbázisokhoz.


A főtanácsadó arról is beszélt, hogy a NIBEK-nek a kormányzat felé tájékoztatási feladata is lesz, ám ennek keretei még nincsenek meghatározva.


Samu közölte azt is, hogy a tárca "érdeklődéssel várja" Jóri András adatvédelmi biztos soron kívüli vizsgálatának eredményét. Szavai szerint a jogszabályjavaslat beterjesztése óta nem találkozott még olyan "megfontolásra érdemes kritikával", amelyet a dokumentum egészének ismerete alapján fogalmaztak volna meg, a sajtóban megjelentek azt valószínűsítik, hogy a tervezet kritikusai figyelmen kívül hagyták a javaslatban szereplő garanciális elemek sokaságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.