A bliccelők lettek a bűnbakok Debrecenben

A nem fizető utasok csak töredékét okozzák a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV Zrt.) egymilliárd forintot meghaladó veszteségének, ezért a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) felháborítónak tartja azt a kommunikációs hadjáratot, amely a debreceni utasok ellen indult, s amely szerint a jegy nélkül való utazás tömeges jelenség a cívisvárosban. Az egyesület azt állítja: a "bliccelés" arányaiban Debrecenben sem magasabb más városokhoz képest, s ami most folyik, valójában csak figyelemelterelés a debreceni közösségi közlekedés valós problémáiról.

Az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a DKV Zrt. 2011-ben egymilliárdos veszteséget halmozott fel, s ehhez képes lényegesen kevesebb a híradásokban közölt évi 150 millió forintos veszteség, amit a nem fizető utasoknak tulajdonítanak. Viszont a DERKE szerint ez a 150 milliós összeg irreálisan soknak tűnik ahhoz képest, hogy tavaly mindössze 22 800 esetben történt pótdíjazás Debrecenben.

Ez azt jelenti, hogy évente ötszázezer, azaz naponta 1370 utas utazik jegy nélkül: Debrecenben egy átlagos munkanapon háromezer járat indul, tehát minden második járatra jut egy-egy nem fizető utas. Napi szinten átlagosan 180 000 utazás történik, ehhez képest a 1370 fő még az egy százalékot sem éri el. A DERKE szerint sokkal súlyosabb gondot okoz a városnak a 2009-ben megtörtént szolgáltatóváltás, az utóbbi években elkövetett hibás döntések sorozata. Ezek következtében olyan mértékben romlott a szolgáltatás színvonala, hogy közel 35 százalékkal csökkent az utasok száma három és fél év alatt. Az igazi veszteséget az okozza, hogy rengetegen választottak más közlekedési módot a közösségi közlekedés ár-érték arányának drasztikus romlása miatt.

Az egyesület közleménye leszögezi: nem a bliccelőket védik, sőt elfogadhatatlannak és etikátlannak tarják azok magatartását a fizető utasokkal szemben. Aggasztó, hogy nő a nem fizető utasok száma, azonban ez nem tömeges jelenség és nem indok az általánosításra. A DERKE közleménye azzal zárul: a bemutatott számok tükrében túlzásnak és aránytalanul felnagyítottnak tartják a nem fizető utasokkal kapcsolatos híreket, amelyek nemcsak az utazóközönséget, hanem a várost is indokolatlanul rossz fényben tüntetik fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.