Bérletárak: ugyanazt még egyszer

Új változatban terjesztette elő a kedvezményes árú helyi utazási bérletek után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés mértékének növeléséről szóló törvényjavaslatát hat megyei jogú város fideszes, illetve KDNP-s polgármestere. De Budapest ettől se járna jobban, mivel csak a bevezetés időpontjára tettek új javaslatot.

Kósa Lajos, Debrecen, Borkai Zsolt, Győr, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár, Szalay Ferenc, Szolnok, Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján és Habis László, Eger kormánypárti polgármestere - akik egyben országgyűlési képviselők - szeptember végén kezdeményezték a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvény módosítását arra hivatkozva: a helyi közlekedésben teljesített kedvezményes utazások után biztosított fogyasztói árkiegészítési tételek mértéke 2006. január 1-je óta változatlan, míg a működtetési, üzemeltetési költségek és a menetdíjak folyamatosan emelkednek.

A képviselők arra tettek javaslatot, hogy a törvény kihirdetését követő 15. naptól a megyei jogú városok és egyéb települések esetében emeljék meg a kedvezményes helyi bérletek utáni fogyasztói árkiegészítést. Miközben a budapesti kedvezményes helyi bérlet fogyasztói árkiegészítése nem módosult volna.

Több vidéki városban is csökkenteni kellene a bérletek árát – a túlfinanszírozás okán –, miközben Budapesten a jelenlegi árak mellett kezelhetetlen méretűre növekedne a BKV hiánya a közlekedési díjtételek fogyasztói árkiegészítésének tervezett módosítása miatt - verte félre rögvest a vészharangot a városvezetés. A kerületi polgármesterek pedig ezúttal egyetértettek a főpolgármesterrel. Néhány vidéki városvezetővel és képviselővel kiegészülve összesen harmincan írták alá azt a módosító indítványt, amelyben a vidéki városokhoz hasonló arányú árkiegészítést kérnek Budapestnek is.

A képviselők erre visszavonták az eredeti javaslatot .

Hétfőn viszont egy tartalmában változatlan, új indítványt terjesztettek az Országgyűlés elé. A korábbihoz képest csupán a bevezetés időpontját változtatnák meg: 2012. január 1-jétől emelkedjen a kedvezményes helyi bérletek utáni fogyasztói árkiegészítés a megyei jogú városokban és egyéb települések esetében, ne pedig a törvény kihirdetését követő 15. naptól, mint ahogyan azt korábban kezdeményezték.

Az emelés a megyei jogú városok esetében azt jelentené, hogy például a kizárólag autóbuszra váltott kedvezményes havi bérlet után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés a jelenlegi 2.030-ról 2.984 forintra nőne. Emelkedne a villamosra, a trolibuszra és a több járműre váltott helyi bérletek utáni árkiegészítés mértéke is, csakúgy, mint az egyéb településeken a kedvezményes autóbuszbérletek utáni kiegészítés. A budapesti kedvezményes helyi bérlet fogyasztói árkiegészítése nem változna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.