A BKV elbocsátotta Hagyó Miklós szóvivőjét

Miután a sajtó megtudta és kedden nyilvánosságra hozta, hogy a BKV-t felügyelő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes (MSZP) szóvivőjét a BKV alkalmazza főállásban, a fővárosi közlekedési vállalat vezérigazgatója bejelentette, rendes felmondással megszüntették a szóvivő munkaviszonyát.

A BKV vezérigazgatója, Kocsis István ezzel kapcsolatban ismételten hangsúlyozta, neki semmi felelőssége nincs a cégnél fizetett vezetői végkielégítések ügyében. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Hagyó Miklóst vette védelmébe, mondván nem látja milyen felelősség terhelhetné a szocialista politikust.

Az Index.hu hírportál kedden hozta nyilvánosságra, hogy a BKV-t felügyelő szocialista főpolgármester-helyettes szóvivője, Horváth Éva 2007 elején került a 4-es metró projekt keretében a közlekedési vállalathoz. Néhány hónapig a metróprojektet koordináló DBR igazgatóság szóvivője volt, ám 2008 elejétől már Hagyó Miklós belső embereként tűnt fel a hírekben.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója azt közölte: Horváth Évát munkatársként nem látta a BKV-nál. Hozzátette, Regőczi Miklós, a már korábban menesztett vezérigazgató-helyettes kötött szerződést Hagyó Miklós szóvivőjével még 2007 elején.

Horváth Éva végkielégítést nem kapott.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója elmondta, a múlt héten vizsgálatot rendelt el ez ügyben, s ezután kedden - rendes felmondással - megszűnt Horváth Éva munkaviszonya.

Horváth Éva cáfolta az Index azon információit, amelyek szerint 300 ezer forint alatti nettó fizetését számos prémiummal és jutalommal tették kedvezőbbé a cégnél, így több mint két és fél éves munkaviszonya alatt 10 millió forintnyi prémiumhoz jutott. A szóvivő azt közölte: arról, hogy a vezetőváltás után is a BKV-nál maradhasson, Kocsis Istvánnal tárgyalt személyesen.

Hozzátette: "ha a vezérigazgató nem lenne elégedett a munkámmal, a határozatlan idejű szerződésemet bármikor felmondhatja, de eddig ilyenfajta jelzést nem kaptam".

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester a BKV-s végkielégítési botrány miatt általa kezdeményezett keddi frakcióközi egyeztetést követő tájékoztatóján azt mondta, csak az SZDSZ támogatta azt az indítványát, hogy hívják vissza a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának összes tagját.

Demszky ugyanakkor azzal a szocialista kezdeményezéssel nem értett egyet, hogy a városüzemeltetési terület egyik szelete, a BKV felügyelete a szocialista Hagyó Miklóstól Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyetteshez kerüljön át.

Demszky Gábor kérdésekre reagálva leszögezte, hogy az egész ügy kapcsán az ő személyes politikai felelőssége is felvethető, csakúgy,  mint az összes fővárosi képviselőé. Arra a kérdésre nem reagált, amely Hagyó Miklós személyes felelősségét firtatta.

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője elmondta: nem értenek egyet a BKV igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak visszahívásával, de azt támogatják, hogy a jövőben Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes egyedül lássa el a BKV felügyeletét.

A teljes fővárosi MSZP belebukott a BKV végkielégítési ügyekbe - jelentette ki Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Emlékeztetett rá, hogy 2006 októberétől Hagyó Miklós felügyeli a céget. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy-két végkielégítésről, hanem sok milliárd forintról van szó, amit tisztázatlan körülmények között fizettek ki végkielégítésekre, illetve tanácsadói szerződésekre.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke "nem látja", milyen felelősség terhelné Hagyó Miklóst a végkielégítések ügyében. A pártelnök az MTV Nap-kelte című keddi műsorában azt hangsúlyozta: Hagyó Miklós saját nyilatkozatai szerint nem tudott a kifizetésekről, az erkölcsi-politikai felelősség pedig azé, aki tudott, vagy tudhatott azokról, és nem tett semmit. Úgy fogalmazott, "repüljön mindenki, akinek a dologban felelőssége van".

Lendvai Ildikó gyors vizsgálatot és a konzekvenciák sürgős levonását szorgalmazta a BKV-szerződések, sok tízmilliós végkielégítések ügyében.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szintén azt ismételte meg egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre válaszolva, hogy az ő  felelőssége "zéró" a BKV-nál kifizetett sokmilliós végkielégítések ügyében. Mint mondta: a közelében sem volt a BKV-nak, amikor kifizették Szalainé Szilágyi Eleonóra százmilliós végkielégítését.

A vezérigazgató szerint arra kell koncentrálnia a BKV-nak és a tulajdonos fővárosnak, hogy fejlesszék a céget és "elzárják a pénzcsapokat" akkor is, ha az átalakítások "fájdalommal járnak".

Demszky Gábor főpolgármester és helyettese, Hagyó Miklós a kelenföldi Zsuzsa nevű alagút bemutatásán
Demszky Gábor főpolgármester és helyettese, Hagyó Miklós a kelenföldi Zsuzsa nevű alagút bemutatásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.