A BKV 1 százalékos béremelést javasol

A BKV 1 százalékos bérfejlesztési ajánlatot tett pénteken a szakszervezeteknek, az emelés a BKV összes dolgozóját érintheti - derül ki az MTI birtokába került dokumentumból.

A közlekedési társaság július elsejével emelné meg a törzsbért, illetve vállalja, hogy fizeti a kollektív szerződésben rögzített 6 ezer forintos melegétkeztetési utalványokat, s hozzájárul a nyugdíj- és egészségpénztári befizetésekhez.

A cég vállalta továbbá, hogy az év első kilenc hónapjának elteltével megvizsgálja a személyi jellegű ráfordításokat és az év végi 45 ezer forintos "pulykapénz" kifizetésének lehetőségét is. Ha nem lépik túl az üzleti tervben szereplő 59,8 milliárd forintot, a megtakarítások kiosztásáról tárgyalásokat kezdeményeznek a szakszervezetekkel.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke az MTI megkeresésére pozitívumként értékelte, hogy látszik az előremozdulás, s a menedzsment a 160 ezer forint feletti keresetűeknél is hajlandó a bérfejlesztésre. Hozzátette ugyanakkor, hogy ebben a formában várhatóan még nem írják alá ezt az ajánlást, mivel az abban foglalt bérfejlesztés nem éri el az általuk elvárt szintet.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy bármiben állapodnak meg, a bérfejlesztést minden szakszervezetnek alá kell írnia, különben nem lép hatályba az intézkedés.

Emlékeztetett arra, hogy a 160 ezer forintnál kevesebbet keresőknek a BKV már ajánlott egy 1-4,6 százalékos bérfejlesztést, de azt csak 10 szakszervezet írta alá a 26-ból.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének (TDFSZSZ) alelnöke az MTI-nek azt mondta: csak a hétfői bértárgyalások után lesz hivatalos álláspontja az érdekképviseletnek, mivel nem hivatalos úton kapták meg az ajánlatot. Hozzátette: továbbra is kérdés, hogy a munkáltató mire akarja adni az 1 százalékos emelést, mivel továbbra sem zárták le a 2009-es évet, így a törzsbér nem megállapítható.

Elmondta azt is: nem szeretnék, ha a BKV úgy adná meg a béremelést a dolgozóknak, hogy az a sztrájkmegállapodásban rögzített szociális juttatások kárára menjen.

A 2010-es béremelésről hónapok óta tárgyalnak a szakszervezetek a BKV-val, de eddig nem sikerült megállapodásra jutniuk.

A VTDSZSZ február 15-én jelentette be: 4, illetve 4+5 százalékos béremelést követel, s azt kéri, hogy a melegétkezési utalvány - kollektív szerződésben rögzített - havi 6 ezer forintos összegét emeljék fel 8 ezer forintra, a 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást. A januárban sztrájkoló szakszervezetek nem kérhettek béremelést, mivel a sztrájkmegállapodásban aláírták: nem lehet bérfejlesztési követelésük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.