A BKK szerint az ellenőrök jogszerűen végzik munkájukat

Nincs azzal semmi baj, ha az ellenőrök nem valódi bérletekkel tesztelik a jegyellenőri feladatot is ellátó sofőröket – válaszolt a szakszervezeti tiltakozásra a BKK.

Az ellenőrök jogszerűen végzik munkájukat - reagált csütörtökre virradó éjjel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) szerdai állításaira.

A BKK közleményében felidézte: a BTDSZ szerint hivatalos okirattal való visszaélést követnek el a BKK ellenőrei, amikor érvénytelen bérletekkel tesztelik az elsőajtós felszállási rendben közlekedő autóbuszok járművezetőit. A szakszervezet állításával szemben a valóság az, hogy az ellenőrök jogszerűen ellenőrzik a járművezetők munkáját, munkájukkal semmiféle visszaélést nem követnek el - írta a közlekedési társaság.

A jegyellenőrök az ellenőri igazolványuk mellett munkáltatói utasításra tarthatnak maguknál próba-, mintajegyeket. A jegyek vagy "MINTA" feliratot vagy feltűnő alaki hibát tartalmaznak, használatuk nem valósítja meg az okirattal való visszaélést, a próbavásárlás kategóriájába tartoznak - tették hozzá.

Közlésük szerint a próbavásárlás bevett gyakorlat, s az ellenőrök érvényes utazásra jogosító igazolvánnyal is rendelkeznek. A próbavásárlás tényétől eltekintve, ha feljutnak is az ellenőrök a járműre a nem érvényes igazolvánnyal vagy jeggyel, akkor sem utaznak jogosulatlanul - írták.

A BKK közleményében arra is kitért, hogy az elsőajtós felszállás Budapesten már évek óta jól működő rendszer. A járművezetői jegyértékesítés még ennél is régebbi múltra tekint vissza: a trolibuszokon 1998 májusa óta van lehetőség a járművezetőnél jegyet váltani, egyes autóbuszokon pedig 1999-től, és minden értékesített jegy után jutalékot kapnak.

A BTDSZ szerdán közleményben tudatta, hogy ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek BKV-s szakszervezetek a BKK ellen, ha nem szüntetik meg az elsőajtós felszállási rend betartásának ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlatot. A közleményben hangsúlyozták, hogy a BTDSZ több szakszervezettel együtt elvárja a BKV felügyelőbizottságától, hogy indítson vizsgálatot az érvénytelen bérletek használata miatt, és ha felmerül az okirat-hamisítás gyanúja, jelentse az ügyészségnek.

A szakszervezet azt is felvetette, hogy a járművezetőknek a jegyellenőri feladatok ellátásáért többletjuttatás járna, erre azonban a BKK közleménye nem tér ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.