A biztos kezdetet segítik Szendrőn

Átadták az Ökumenikus Segélyszervezet új, szendrői szociális és fejlesztő központját, melynek egyedülálló módon része egy árvízi logisztikai központ is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a 2010. évi árvízi segélyezés kapcsán került kapcsolatba Szendrővel és vonzáskörzetével. A segélyszervezet a katasztrófa utáni újjáépítésen túl olyan többlépcsős felzárkózást elősegítő program megvalósításán dolgozik a térségben, mely valós esélyt jelenthet a leszakadó társadalmi rétegeknek a szegénységből való kitörésre - tájékoztatott Kis Boáz, a szervezet sajtóreferense.

E felzárkózási program részeként valósult meg a most átadott Szociális és Fejlesztő Központ, ahol már zajlik a mikrotérség hátrányos helyzetű, munkanélküli lakosainak munkaerő-piaci kompetencia-, és készségfejlesztése. Az épületben kapott helyet a Biztos Kezdet Gyerekház is. Ez azért jött létre, hogy az óvodára-, iskolára felkészítse a gyrekeket, javítsa a beiskolázási mutatókat, csökkentse az iskolai lemorzsolódást. Most indított rendszeres szolgáltatásaik az első adatok alapján hatékonyan biztosítják a hátrányos helyzetű családokban élő gyermek fejlesztését.

Az árvízi logisztikai központ egy esetleges jövőbeni árvíz vagy nagyobb belvíz esetén szükséges felszerelések tároló, elosztó helyszíneként működhet. Alapkövét a 2010. évi tavaszi árvizet követően rakták le a súlyos károkat szenvedett Szendrő városában. Az Árvízi és Humanitárius Logisztikai Központ katasztrófa helyzetben logisztikai bázisként üzemel, a szervezet innen osztja majd a védekezéshez szükséges eszközöket, illetve segélyeket, de humanitárius segélyezési- és árvízvédelmi képzéseknek is otthont ad majd. A logisztikai bázis lehetővé teszi, hogy a régió lakosai hatékony eszközökkel és felszereléssel készüljenek fel egy esetlegesen bekövetkező újabb árvízre, megelőzve, illetve enyhítve a károkat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.