A bíróság felmentette a pedofilgyanúba kevert mohácsi tanárt

Felmentette a bíróság B. Mihály, mohácsi rajztanárt a szemérem elleni erőszak bűntettének vádja alól. A férfit az ügyészség azzal vádolta, hogy szexuális indítékkal simogatta 6-8 éves növendékeit.

A most 47 éves B. Mihályt 2009 februárjában őrizetbe vették, mivel alapos volt a gyanú, hogy a mohácsi Brodarics István Általános Iskolában dolgozó pedagógus szemérem elleni erőszak bűntettét követte el több diáklány ellen.

A mohácsiakat megdöbbentette a bűntény híre, hisz B. Mihály évtizedek óta megbecsült képzőművésze és tanára volt a Duna parti városnak. A férfi grafikái nemcsak itthon, hanem Nyugat-európai, Dél-amerikai és ázsiai országok tárlatain is bemutatkoztak. B. Mihály évtizedek óta sikeres rajzszakkört vezetett, s a tőle tanuló diákok közül többen is bejutottak a képzőművészeti, iparművészeti egyetemre. Ők védték volt tanárukat, igaz, tudósítónknak elmondták: B. Mihály valóban szívesen ültette ölébe és simogatta lánytanítványait, ám mindebben nem volt szexuális szándék, a gyermektelen tanár inkább apai szeretettel közeledett diákjaihoz. A tanár letartóztatása után a volt növendékek és szüleik, mintegy százan tüntetést tartottak B. Mihály védelmében.

A rendőrség szűkszavúan nyilatkozott az ügyben, s mindössze annyit árult el, hogy egy hatéves kislány anyja tette feljelentést, a lánya ugyanis nem tudott vizelni, s a pszichológus szerint azért nem, mert zavaróan hatott rá, ahogy B. Mihály az intim testrészein tapogatta őt. Ezt követően meghallgatták még a tanár tucatnyi 7-8 éves tanítványát, s néhányan B. Mihályra terhelő vallomást tettek.

Az ügyben később is kevés információ szivárgott ki, mivel a nyomozóhatóság, majd a bíróság maximálisan óvta a kiskorú sértetteket. A tavaly startoló büntetőper során is zárt tárgyaláson hallgatták ki a tanúkat, s a mohácsi bíróság szerdán meghozott ítéletének indoklását sem ismerhette meg a sajtó. Annyit tudtunk meg, hogy a bíróság nem látta bizonyítottnak a szemérem elleni bűncselekményeket. Ugyanakkor B. Mihályt mintegy 200 ezer forint pénzbüntetésre és perköltség megfizetésre ítélték, mivel a pedagógusnál tartott házkutatáskor nem jogtiszta számítógépes programokat találtak, s ezzel B. Mihály megsértette a szerzői jogokat.

Az ítéletnél jelen volt a tanár öt volt, s immár felnőtt tanítványa, ők és B. Mihály hozzátartozói zokogó megkönnyebbüléssel fogadták a bíróság végzését.

Mivel az ügyészség fellebbez a határozat ellen, az ítélet nem jogerős.

A bíróság a tanárt felmentette a szemérem elleni erőszak vádja alól
Mohács, 2011. március 30. Bosnyák Mihály rajztanárt megöleli egyik hozzátartozója ítélethirdetés után a Mohácsi Városi Bíróságon. A bíróság a tanárt felmentette a szemérem elleni erőszak vádja alól és elmarasztalta szerzői jogok kilenc rendbeli megsértése miatt; 92.500 forint pénzbüntetéssel sújtotta a nyomozás során lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.