Nem adhatnak gázt a Nemzeti Érzelmű Motorosok

Elutasította a Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! nevű felvonulását tiltó rendőrségi határozat elleni beadványt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn. A döntés a Fővárosi Törvényszék honlapján jelent meg.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok április 10-én, múlt szerdán bíróságon támadták meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időre, vasárnapra tervezett, motoros felvonulásukat megtiltó rendőrségi határozatot.

Ennek előzménye, hogy Orbán Viktor kormányfő két nappal korábban, április 8-án utasította Pintér Sándor belügyminisztert: az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát.

A törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság az ügyben korábban eljáró rendőrséggel egyetértve az Élet menete demonstrációra való tekintettel a motoros felvonulás elnevezését és útvonalát "egyfajta véleménynyilvánításnak értékelte". Elutasító döntését pedig a többi között arra alapozta, hogy az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.

Az elutasító bírósági határozat szerint köztudomású tény, hogy a Dohány utcai zsinagóga épülete a magyarországi zsidó közösség vallásgyakorlásának színhelye, egyben kiemelkedő jelentőségű szimbóluma, és az is, hogy a perbeli rendezvény megtartásával egy napon a holokauszt áldozataira emlékezve az Élet Menete Alapítvány tart demonstrációt a budapesti, V. kerületi Carl Lutz rakparton.

A bíróság egyetértett a rendőrség álláspontjával, amely szerint a rendezvény elnevezése - Adj gázt! -, valamint bejelentett útvonala, amely elhalad a zsinagóga mellett, asszociációra ad alapot az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára, és egyben annak megismétlésére való felhívásként is értelmezhető, ami egyértelműen sérti az emberi méltóságot, a faji, vallási közösségek méltóságát.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője, Jeszenszky Sándor április 10-én, a rendőrség tiltó határozata után arra hívta fel a figyelmet, hogy a "botránykővé vált rendezvényt" az elmúlt évben azonos címmel, és szintén az Élet menete rendezvénnyel egy napon tartották meg anélkül, hogy bárkiben félelmet vagy felháborodást keltettek volna. Közölte aznap azt is, hogy lemondott a Jobbik XI. kerületi elnöki tisztségéről, és kiemelte: a civil szervezet rendezvénye független a Jobbik tevékenységétől, és nem akarja, hogy személyén keresztül támadják a pártot.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének megmozdulását elítélte többek között a Fidesz-frakció, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Szabad Emberek Magyarországért és az Élet Menete Alapítvány. Ugyanakkor a Társaság a Szabadságjogokért úgy vélte: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.