A birkapörkölt már befutott, a kamilla még várakozik

Hivatalosan is a hungarikumok sorát gazdagítja immár a karcagi birkapörkölt, de a mezőtúri fazekasság, a kamillavirág és a libamáj is a bizottság elé került.

A karcagi birkapörkölt a hungarikumok gyűjteményének részévé vált – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Karcagon. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya egy olyan egyedülálló, még a nomád korból származó ételkészítési mód, egy olyan közösségképző erő, olyan családi hagyomány, amely méltó arra, hogy a hungarikumok sorát gazdagítsa. Ebben testet ölt a Kunság hagyománya éppúgy, mint a jelen, amikor az önkormányzat és a birkafőzők egyesülete gondozza ezt a kiváló ételt, és több ezer karcagi család készíti el visszatérően a különböző ünnepi alkalmakkor. A kunsági birkapörkölt nélkül ma is elképzelhetetlen keresztelő, lakodalom, névnap, bármilyen közösségi összejövetel – adta hírül a Szoljon.hu

– Az elmúlt két évtizedben sikerült a kihalástól megmenteni ezt az ételkészítési módot, sőt egyfajta virágzást is látok, egyre többen jelennek meg a birkafőző fesztiválon is. A családi rendezvényeken én is főzök birkát, és igyekszem fiaimnak is továbbadni ezt a szép hagyományt – válaszolta a tárcavezető.

– Hihetetlen nagy megtiszteltetés számunkra, és természetesen nagy öröm, hogy a karcagi birkapörkölt is téma volt a bizottság ülésén, és pozitív elbírálást kapott – hangsúlyozta a döntést követően Dobos László, Karcag polgármestere. – Ez különösen annak a fényében jelentős, hogy a birkapörkölt különösen finom étel, és óriási közösségmegtartó erővel is rendelkezik.

A Magyar Értéktár is bővült a hízott víziszárnyas-termékekkel, a libamájjal, kacsamájjal. Áttekintette a Hungarikum Bizottság a Magyar Értéktárban szereplő alföldi kamillavirágzat és a mezőtúri fazekasság értékeit. A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról, hogy létrehozza a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottságot. Ennek feladata, hogy rendszerezze az egyes települési értéktárak adatait, továbbá saját gyűjtőmunkát is végezzenek. Az így elkészített megyei értéktárat a Hungarikum Bizottságnak küldik meg a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény értelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.