A beteg jól jár októbertől, de a patikák milliókat bukhatnak

Az októberi árcsökkenés előrehozására kérik a patikák a gyártókat, hogy minimalizálhassák a veszteségeiket. A betegek október elsejétől átlagosan 25 százalékkal olcsóbban juthatnak több mint 500 orvossághoz, köztük vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentőkhöz, cukorbetegségre, depresszióra ható, valamint onkológiai szerekhez.

Ám hogy a már meglévő készleteik miatt a patikák se járjanak anyagilag rosszul – drágábban szerzik be és olcsóbban kell majd adniuk –, a Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezte, hogy a tényleges árcsökkentés előtt egy-másfél héttel már az új áron lehessen beszerezni be ezeket a készítményeket.

Ha most sikerül esetleg alacsonyabb áron hozzájutniuk a szerekhez, akkor a patikák némi többletbevételhez juthatnak, de ez csak annyit jelent, hogy valamelyest kompenzálják a Széll Kálmán-terv intézkedései nyomán várható veszteségeiket – mondta lapunknak Hankó Zoltán, a kamara alelnöke.

A tavalyi mérlegadatok alapján a patikák negyede veszteséges: 18-20 milliárd forint lejárt számlájuk volt 2010-ben a nagykereskedőknél, úgy, hogy további 9-10 milliárd forint kedvezményt kaptak. A Széll Kálmán-terv, amely két év alatt 120 -150 milliárd forinttal szűkítené a gyógyszerpiacot, tovább rontja a vállalkozások pozícióit.

Lapunk úgy tudja, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egymilliárd forintot különített el a gyógyszertárak idei veszteségeinek kompenzálására. Az összeg azonban csak akkor áll rendelkezésre, ha a gyógyszerkasszát sikerül kordában tartani.

A Solymári Kékpatikában legalább egyhavi készlet van az érintett orvosságokból. Ezen pedig lehetetlen „időben” túladni.

Gellér Judit, a gyógyszertár vezetője lapunknak elmondta: tavaly előtt egy szintén hasonló mértékű árcsökkentés milliós veszteséget okozott a vállalkozásnak. A Magyar Gyógyszerész Kamarának a 2007-es nagy árcsökkentésről vannak adatai: akkor a patikák éves vesztesége kétmilliárd forint volt.

Hankó Zoltán elmondta: a nagykereskedők és a generikus gyártók szövetsége már írásban is jelezte, hogy támogatják a kezdeményezésüket. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Szolyák Tamás nem tudott még szövetségi álláspontról beszámolni. Ám a Novartis gyógyszercég magyarországi képviseletének vezetőjeként azt mondta: támogatják a köztestület kezdeményezését.

A hazai gyártók szövetsége még nem nyilatkozott.

Patikamérleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Keresik az egyensúlyt
Patikamérleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Keresik az egyensúlyt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.