A bejegyzett élettársakról is tárgyalnak a képviselők

A jövőre életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitájának lezárásával folytatja munkáját az Országgyűlés e heti háromnapos ülésének végén.

A Ház ma másik napirendi pontként a Bethlen Gábor Alapot érintő módosításokat tárgyalja. A parlament ülése reggel kilenc órakor kezdődik, a képviselők - napirend előtti felszólalások nélkül - rögtön az új Ptk.-t kezdik tárgyalni. A kabinet július 11-én nyújtotta be a törvénykönyvről szóló javaslatot, amelyet a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozott ki. A kormány korábban az előterjesztés újdonságai között említette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a javaslatba. Emellett az előterjesztés pontosítja például a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályait is.

A törvénykönyv általános vitáját három ülésnapra osztották szét, a képviselők először szeptember 26-án, majd október 3-án mondhatták el véleményüket, az általános vita utolsó felvonását azonban a Fidesz-frakció kérésére elhalasztották. Az azóta eltelt időben a KDNP-frakció a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályok elhagyását kérte. Módosító javaslatukban ezt egyebek mellett azzal indokolták, hogy a családok védelméről szóló törvény rendelkezései fogalmilag ellentétben állnak a bejegyzett élettársi kapcsolattal.

Az ülésnap másik vitája a Bethlen Gábor Alapról szóló törvénymódosítás lesz. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter javaslatában egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy az alap támogathasson önkormányzatokat, továbbá az intézményeiket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.