A bécsi magyar nagykövet visszahívását követeli a Jobbik

A Jobbik felszólítja a Külügyminisztériumot, hogy haladéktalanul hívják vissza a bécsi magyar nagykövetet.

A Jobbik felszólítja a Külügyminisztériumot, hogy haladéktalanul hívják vissza a bécsi magyar nagykövetet, valamint tiltakozzanak az osztrák közszolgálati televíziónál és az osztrák állami szerveknél is a Szent Koronával történt "bárdolatlan bohóckodás" miatt - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: álláspontjuk szerint Szalay-Bobrovniczky Vince "nem adekvát módon" viselkedett, amikor a magyar nagykövetség épületében együtt nevetgélt osztrák humoristákkal a helyi közszolgálati televízió egyik adásában, amikor azok a Szent Koronán gúnyolódtak.

Az ellenzéki párt szerint ezzel a nagykövet alkalmatlanná vált Magyarország érdekeinek képviseletére. Hozzátette: "lehet, hogy a nihilizmusba süllyedt nyugati világban", ahol már nincs tekintélye a hagyományoknak, ott ez a viselkedés elfogadható, de Magyarországon ez a "legsötétebb habsburg-labanc időket idézi", ezért vissza kell utasítani.

A 444.hu portál szerdán számolt be arról, hogy a Wir Staatskünstler osztrák show humoristái a legutóbbi adásban a bécsi magyar nagykövettel, Szalay-Bobrovniczky Vincével ültek le beszélgetni. Arról is kérdezték, igaz-e, hogy Magyarországon viccet csinálni a Szent Koronából nemzeti jelkép megsértésének számít (akárcsak a Himnusz vagy a nemzeti zászló gyalázása), és az új Btk. szerint 1 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A nagykövet ezt elismerte, amire az osztrák humoristák elővették a korona műanyag másolatát, és elkezdtek vele bohóckodni.

Szalay-Bobrovniczky Vince a Magyar Nemzetnek az esetről azt mondta, a műsor megvágása rendkívül tendenciózus, az általa hangsúlyozott kritikák nem kerültek be a leadott anyagba, miközben ő a felvétel készítésekor is félkegyelműnek nevezte a gúnyolódó humoristát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.