A BDK megtámadta Strasbourgban a magyar médiatörvényt

Beadvánnyal fordultunk az Európai Emberi Jogi Bírósághoz, amelyben megtámadtuk a médiatörvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek ellentétesek az emberi jogokról, és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménnyel – közölte Végh Edvárd szóvivő.

Beadványunkban kifejtettük, mondta Végh Edvárd, hogy a médiatörvény az önkényuralmi rendszerekre jellemző regulák közé akarja szorítani a hazai sajtóorgánumokat. Rámutattunk, hogy a törvény a nemzetközi és a hazai jogfejlődés során kialakult egyetemes és alkotmányos alapjogokat sérti, valamint nyíltan szembehelyezkedik a Magyarország által is elismert nemzetközi egyezményekkel.

A BDK beadványának indoklása szerint a médiatörvény és az abból eredő kialakult gyakorlat sérti az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezmény több cikkelyét, amelyek védik az állampolgárok gondolatszabadsághoz és lelkiismereti szabadsághoz való jogát, valamint az információk, eszmék megismerésének szabadságához való jogát.

Továbbá a médiatörvény tág teret biztosít a kormány számára, hogy a Médiatanács és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közreműködésével nyomást gyakoroljon a sajtóorgánumokra, vagy pedig a vele szemben kritikus sajtóorgánumokat elhallgattassa.

Ez a törvény a BDK álláspontja szerint veszélyezteti a jogállamiságot, a jogbiztonságot, az ország alkotmányos berendezkedését és a plurális parlamenti demokráciát.

Beadványunkban a magyar állam elmarasztalását kérjük a bíróságtól, amiért a médiatörvény egyes rendelkezéseivel megsértette az emberi jogokról és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményt – nyilatkozta a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.