A bányászok visszautasítják a Fidesz vádjait

Nem politikai célok érdekében, hanem szerzett jogaik megvonása miatt vonultak utcára a bányászok – reagált a szakszervezet a nagyobbik kormánypárt állításaira.

A bányászok határozottan visszautasítják azokat az állításokat, amelyek szerint a szerdai demonstrációjuknak bármilyen politikai célja lett volna – válaszolt a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) a kormánypárt korábbi közleményére. A BDSZ tavaly is ugyanezen a napon, ugyanezen a helyszínen, ugyanezt követelte: adják vissza a két évvel ezelőtt egyetlen tollvonással megszüntetett szakmai nyugdíjukat és egyéb juttatásaikat. Idén azt követően döntöttek az újabb megmozdulásról, hogy a január 6-án az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett levélből kiderült, követeléseiket ismét semmibe vette a kormányzat.

A BDSZ a leghatározottabban visszautasít minden olyan véleményt, amely azt sugallja, illetve azt állítja, hogy a január 29-i demonstráció pártpolitikai célt szolgált volna. A szakszervezet a tagjai érdekeit képviseli és védi – szögezi le Rabi Ferenc elnök annak kapcsán, hogy a tüntetésük napján a nagyobbik kormánypárt közleményében pártpolitikai összefonódással vádolta a bányászokat.

A szakszervezet határozottan leszögezi, hogy a demonstráció nem „kampányfogás” volt, pusztán a klasszikus érdekképviselet egyik megnyilvánulási formája olyan témákban, amelyek több mint két éve érdeksérelmet jelentenek a magyar bányászok egy részének.

A külfejtéses bányatérségben dolgozóktól elvettét a szakmai nyugdíjat, a III. csoportos rokkantnyugdíjas és járadékos bányászok egy részének megvonták az ellátását, ellátásának estenkénti elvétele, illetve megszüntették a föld alatt dolgozók átlagkereset-számítási kedvezményét – sorolja Rabi. Ezek szerinte olyan súlyos, valóságos problémák, amelyek a bányászok és a bányászcsaládok életminőséget hátrányosan befolyásolják.

Eddig csak látszólagos, tessék-lássék egyeztetések voltak ebben a három ügyben, minden eredmény nélkül. Ennek tükrében bármely kormánytól elfogadhatatlan, ha azt állítja, hogy a szakszervezetet az ellenzék „hergeli”, s pártpolitikai vagy kampánycélok felemlegetésével próbálja elterelni a figyelmet a megoldásra váró gondokról – hangsúlyozza Rabi.

 A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete – és nem a „Bányászok Demokratikus Szakszervezete”, ahogyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma reagálásában szerepel, mert ilyen szervezet nem létezik – fennállása és működése alatt és a jövőben is minden alkalommal kiállt és kiáll az általa képviselt tagság ügyében, és jogos érdekei képviseletében, fújjon is a szél keletről vagy nyugatról, jobbról avagy balról – zárul a közlemény.

Mit állított a Fidesz?

A szerdai bányászdemonstráció támogatóinak sorából világosan látszik, a bányászokat csak játékszerként akarja felhasználni a Gyurcsány-koalíció – állította szerdai közleményében a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt szerint kampánycélokra próbálják használni őket, miközben a Gyurcsány-korszakban munkanélkülivé tették őket.


"A Gyurcsány-koalíció hazugságaival ellentétben", a kormány a nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt figyelmet szentelt és ma is számos kedvezmény nyújt a bányászoknak. Közülük a legnehezebb munkát végzőknek a korai nyugdíjazás lehetősége ma is fennáll, sőt januártól még több kedvezmény biztosított számukra a korkedvezmény igénybevételéhez. 2009 óta először emelkedett a nyugdíjemeléssel azonos mértékben a bányászok egészségkárosodási járadékának összege - ismerteti a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.