A 'szocialista Overdose' és néhány társa maradhat

Török Gábor politikai elemző szerint Tóth József XIII. kerületi polgármester mellett jóformán csak Káli Sándornak Miskolcon és Botka Lászlónak Szegeden van győzelmi esélye az önkormányzati választásokon. Minden más a Fideszé lesz.

Minden idők leginkább egyértelmű választási eredményére számítok október 3-án - írja blogjában Török Gábor politikai elemző. A Fidesz esélyes lehet arra, hogy szinte egypártrendszert hozzon létre az önkormányzatokban, ami politikai értelemben eddig nem tapasztalt helyzetet teremthet. Budapest egy-két kerületén kívül a nagyvárosokat figyelve talán csak Miskolc és Szeged polgármesteri versenye látszik kétesélyesnek.

Török Gábor politológus
Török Gábor politológus

Török szerint Miskolc és Szeged sok tekintetben hasonló helyzetben van. A 2002 óta regnáló - azaz hivatalban lévő, az úgynevezett inkumbens hatás erejében okkal bízó - szocialista polgármestereik négy évvel ezelőtt, amikor a Fidesz nagy fölénnyel győzött országosan, a megyei jogú városok közül a legjobb MSZP-s eredményt érték el.

Káli Sándor 56, Botka László 58 százalékot szerzett (összehasonlításképpen: a XIII. kerületi „szocialista Overdose", Tóth József ugyanekkor 59 százalékot kapott).

További hasonlóság, hogy áprilisban a parlamenti választáson mindketten alulmaradtak akkori fideszes riválisukkal szemben, de az MSZP listás eredményénél lényegesen jobban szerepeltek: Káli 6, Botka pedig közel 11 százalékponttal kapott több szavazatot, mint ugyanabban a körzetben a szocialista párt. Esélyeiket növeli, hogy az LMP-nek egyik városban sem sikerült jelöltet állítania, viszont mindkét helyen rajthoz állhat egy-egy jobbikos helyi politikus (miskolci jelöltjük, Szegedi Márton nagy visszhangot kiváltott kijelentésével az országos médiába is bekerült).

Káli és Botka két komoly versenyhátránya szintén azonos: pártjuk, az MSZP országos hitelvesztése és népszerűtlensége, valamint a kormányzati ellenszél elsöprő ereje.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.