A 'Szima-rendőrök' távolodnak a szélsőjobbtól

Felbontotta a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) a Jobbikkal kötött korábbi megállapodását - ezt Szima Judit, a szakszervezet újraválasztott főtitkára jelentette be szombaton.

Szima Judit elmondta: a TMRSZ harmadik, szombaton befejeződött kongresszusa - több mint 95 százalékos többséggel - úgy döntött, hogy a megállapodást felmondja, mert azt egyoldalúnak ítélte meg. Hozzátette: a munkavállalók részére az elmúlt időszakban semmiféle pozitív intézkedés nem történt, érdemi kapcsolattartás nem volt a két szervezet között. Így okafogyottnak tekintik a megállapodást. Kiemelte: minden politikai párttal, így a Jobbikkal is kapcsolatot tart fent a szakszervezet.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a TMRSZ 2009. május 18-án kötött együttműködési megállapodást, amely szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ  javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. Rögzítették azt is, ha a párt bekerül az Európai Parlamentbe, illetve a Magyar Országgyűlésbe, akkor törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására. A TMRSZ pedig azt vállalta, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában, a Jobbik pedig figyelembe veszi a TMRSZ javaslatait.

A TMRSZ - az akkori közlés szerint - minden parlamenti pártot és a Jobbikot megkereste az együttműködési megállapodás tervezetével, de csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni tud a szakszervezet céljaival.

Szima Judit, a szakszervezet főtitkára a Jobbik EP-listájának negyedik helyén szerepelt.

2009. május 28-án a rendőrség azt közölte az MTI-vel, hogy a rendőrség befejezte a TMRSZ és a Jobbik Magyarországért Mozgalom együttműködési megállapodásával kapcsolatban indított vizsgálatot, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter - a megállapodás napján - kezdeményezett.

Közölték azt is, hogy "a TMRSZ egyes képviselőinek elmúlt időszakban végzett tevékenysége, politikai tartalmú közleményei, a politikai tevékenységet feltételező együttműködési megállapodás aláírása és a megállapodás végrehajtásában is szükségképpen felmerülő politikai tevékenység, a szolgálati rend és fegyelem elleni, esetenként a bujtogatás, illetve a szolgálati tekintély megsértésének tényállását kimerítő megnyilatkozások együttesen annak megállapítására vezettek, hogy a szervezet működése a rendőrség rendeltetésszerű működését gyakran veszélyezteti, és ezért törvénysértő".

A Legfőbb Ügyészség július 3-án azt mondta ki, hogy fel kell bontania TMRSZ Jobbik Magyarországért Mozgalommal kötött együttműködési megállapodását, mert a szakszervezet elnökének és főtitkárának nem volt törvényes felhatalmazása az együttműködés aláírására. A legfőbb ügyészhez Bencze József országos rendőrfőkapitány fordult törvényességi kérelemmel a TMRSZ ügyében. A Legfőbb Ügyészség ez alapján vizsgálatot folytatott annak megállapítása érdekében, hogy a szakszervezet működése törvényes-e.

A további jogszabálysértés elkerülése érdekében a Legfőbb Ügyészség ügyészi törvényességi felügyeleti jogkörben figyelmeztetést nyújtott be, továbbá felhívta a szakszervezet elnökét és főtitkárát a megállapodás felbontására. Ezt követően a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy folytatja együttműködését a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetével, mert szerinte a Legfőbb Ügyészségnek nincs jogköre vizsgálni a szakszervezetek működését, az illetékes megyei főügyészség szerint pedig törvényes a párttal kötött megállapodás.

Idén áprilisban a Tolna Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a megyei bíróságon a TMRSZ működésével kapcsolatban, ebben egyebek mellett indítványozza a szervezet és a Jobbik által kötött együttműködési megállapodás felbontását.

Szima Judit főtitkár szombaton elmondta még: a kongresszus közel 96 százalékos többséggel újraválasztotta őt a főtitkári posztra és Bárány Zoltán lett ismét az elnök.

Vona Gábor és Szima Judit írta alá az egyezséget
Vona Gábor és Szima Judit írta alá az egyezséget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.