A "kiherélt" bizottság és a "kamu" belső vizsgálat

Az adóhatóság áfacsalási vádhoz kapcsolódó belső vizsgálatára vonatkozó statisztikai adatokat kér Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

Az ellenzéki politikus erről szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

A képviselő bírálta a kormányt, amiért szerinte nem tett érdemi lépéseket a nagy volumenű adócsalások felderítésére Horváth András bejelentése óta.

Hangsúlyozta, az adóhatóság egy "kamu belső vizsgálattal", a Fidesz pedig a parlamenti vizsgálóbizottság "kiherélésével" próbálta elsikkasztani a botrányt.

Vágó Gábor közölte, írásbeli választ igénylő parlamenti kérdéssel fordult a nemzetgazdasági tárca vezetőjéhez, egyebek mellett adóhatósági statisztikákat kérve, ezek ugyanis szerinte közvetett bizonyítékul szolgálhatnak az "áfacsalások eltusolására".

Az LMP képviselőcsoportjába tartozó politikus emellett azt is tudni szeretné Varga Mihálytól, hogy kit terhel a felelősség az adóhatóság kiemelt ügyeket kezelő igazgatóságának megszüntetéséért.

Vágó Gábor közölte továbbá, hogy kezdeményezi az Országgyűlés számvevőszéki bizottságának összehívását is, hogy meghallgathassák az Állami Számvevőszék elnökét, milyen módszerekkel ellenőrzik majd az adóhatóság működését.
 

Horváth András tavaly november elején állt a nyilvánosság elé azzal, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.