A 'filozófus-ügyben' pert nyert Radnóti Sándor

Radnóti Sándor Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta sajtópert kezdeményezett - Lehner Katalin ügyvéd által - a Magyar Nemzet ellen a lap „filozófusbotránnyal" kapcsolatos cikksorozatával kapcsolatban. A sajtóperben eljáró Fővárosi Bíróság helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet, helyt adva Radnóti Sándor perkövetelésének.

Ismeretes: a Magyar Nemzet hetekkel ezelőtt - 2011. január 8-ától - cikksorozatot indított a „liberális filozófusok" lejáratására, egyebek mellett azzal vádolván őket, hogy „talicskában tolták haza" a pályázati pénzeket az előző kormányzat idején. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos pedig feljelentést tett az általa is „gyanúsnak" vélt pályázatok miatt. A Magyar Nemzet írásaiban Radnóti Sándort is megnevezte az ügy kapcsán.

Az irodalomtörténész, esztéta a Magyar Nemzet cikksorozata kapcsán indított sajtópert a mai napon megnyerte első fokon.

A Fővárosi Bíróság ítélete úgy fogalmaz: „A Magyar Nemzet valótlanul állította, hogy Radnóti Sándor több más filozófussal együtt olyan filozófusi kört alkotna, amely hat, a pályázat kiírásának meg nem felelő pályamunkával közel félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején az NKTH által kiírt pályázatokon". Az elsőfokú bíróság ítélete szerint nem történt szabálytalanság azon pályázat megvalósítása során, amelyben Radnóti Sándor részt vett, és „a pályázat elfogadását utólag sem minősítette a vizsgálat szakmailag hibás döntésnek".

Másrészt: a bíróság abban is helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy a napilap azt a hamis látszatot keltette, mintha Radnóti Sándor kapta volna azt a 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást, amelyet valójában az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet nyert el az NKTH 2004. februárjában kiírt pályázatára benyújtott pályamunkával. Ahogyan a Fővárosi Bíróság megállapítása fogalmaz: „A pályázaton nyert összegre vonatkozó támogatási szerződés a kiíró és az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet között jött létre. Radnóti Sándor a projekt megvalósítása érdekében megalkotott három tanulmányért összesen bruttó 1.300.000, Ft megbízási díjat kapott az ELTE BTK-tól. Rajta kívül 24 egyéb munkatárs vett részt a három éven keresztül tartó kutatómunkában, készített díjazás ellenében tanulmányokat."

 

Radnóti Sándor, az elbocsátottak egyike lehet
Radnóti Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.