A 'felelős szexuális magatartásról' papoltak a parlamentben

Pár héttel Varga István családi erőszak kapcsán tett súlyosan sértő kijelentései után egy konferencia adott lehetőséget, hogy a parlamentben javítson imázsán a kormánypárt több politikusa. A nemzetközi élet- és magzatvédelemről tartott találkozón Kövér László kijelentette: a gyerek nem magánügy, a fideszes Ékes Ilona pedig azt állította, hogy a fogamzásgátlás reklámozása gyorsítja a népességfogyást. A külföldi vendégek ennél is kevésbé árnyalták mondanivalójukat.

– A liberális felfogással ellentétben a gyerek nem magánügy, hanem a közjó egyik legfőbb eszköze. A gyerekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés – közölte Kövér László pénteken Az élet: ajándék nemzetközi élet- és magzatvédelmi konferencián a Parlamentben. A házelnök hozzátette, hogy ezért indokolt, hogy a gyerekvállalás költségeibe az állam is beszálljon, például a családi adókedvezménnyel, ami nem is valódi kedvezmény, hiszen ezzel csak csökkentik a családok életszínvonal-hátrányát a gyermektelenekkel vagy kevesebb gyereket nevelőkkel szemben.

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint meg kell kérdeznünk, hogy megtesz-e ez a társadalom mindent a magzatok védelméért. Arra kérte a civil szervezeteket, orvosokat, ápolókat és mindazokat, akik a magzatok életéért tenni tudnak, hogy cselekedjenek közösen az anyák, az apák és a magzatok védelmében, úgy segítve a krízisbe került nőket, hogy nem ítélik el őket.

Carlo Casini, olasz EP-képviselő, az Olasz Életvédő Mozgalom elnöke kifejtette, hogy gyakran meg kellett védenie a magyar alkotmányt az Európai Parlamentben, mert szerepel benne a magzati élet védelme és a házasság, mint két különnemű ember egysége. – Az EP gyakran ítél el erőszakos cselekményeket, de amikor az abortuszról van szó, megváltozik a hozzáállásuk – tette hozzá.

Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Magyarországon is elindul a magzati élet védelméért szervezett európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése.

Magyarország az altesti és családi erők háborújának közepén?

– Legalább hét különböző tagállamból származó legalább egymillió aláírás kell ahhoz, hogy az unió anyagilag ne támogassa az embriók elpusztítását – magyarázta. Casini szerint ezt nem lesz könnyű elérni, de „fel kell ébreszteni az embereket”. (Soltész Miklós államtitkár korábban azt mondta az aláírásgyűjtésről, hogy egybecseng a magyar kormány törekvéseivel, ugyanakkor a Fidesz csütörtöki közleménye szerint nem lesz abortuszszigorítás Magyarországon.)

– Nem is gondolják, hogy Magyarországnak milyen kulcsfontosságú hatása van a világ családpolitikájára – ezt már Sharon Slater, az amerikai Family Watch International elnöke mondta. Szerinte két világnézet csap össze: a szexuális jogok aktivistái az egyik oldalon, a családtámogatók a másikon. Utóbbiak szerint az azonos neműek kapcsolata, a házasságon kívüli kapcsolatok és az abortuszok negatív következményekkel járnak a társadalomra és a gazdaságra. A másik oldal szerint viszont „a szexuális öröm mindenki joga, még a gyerekeké is”, a nemeket tetszőlegesen meg lehet változtatni, az abortusz pedig a nők joga.

Sharon Slater arról is beszélt, hogy a fiatalok szexuális felvilágosítása veszélyes is lehet. Nézetei szerint káros, hogy a felvilágosítás során szó esik az abortuszról, a fogamzásgátlás lehetőségeinek részletes bemutatásáról, például az óvszerhasználatról, mert ezekkel „már tíz éves kortól” arra biztatják a gyerekeket, hogy szexuális életet éljenek.

Az UNESCO (az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete) vonatkozó nemzetközi útmutatóját is veszélyesnek tartja, mert ebben többek között azt írják, hogy a gyerekeket arra kell tanítani, hogy tiszteljék a szexuális másságot.

– A kiszolgáltatottak között is a legkisebb a megfogant emberi élet, amely korunkban van a legnagyobb veszélyben – magyarázta Ékes Ilona fideszes képviselő. Hozzátette, hogy a „szívbe írt természetes erkölcsi törvény”, hogy az élet értéke kezdetektől fogva szent. Kiemelte, hogy az emberi élet szándékos kioltása súlyosan erkölcstelen, amit még akkor is fontos hangsúlyozni, ha az abortusz lehetősége megvan.

A fogamzásgátlás reklámozása gyorsítja a népességfogyást?

A képviselő szerint ahhoz, hogy az abortuszok számát csökkenthessék, nemzeti stratégiára van szükség, a felelős szexuális magatartás kialakításának támogatására.

Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ nőjogi bizottsága, a CEDAW 2002-ben azt írta, hogy aggasztóan magas Magyarországon a gyerektelen fiatal nők abortuszainak száma, és felszólította az államot, hogy tegyen meg mindent azért, hogy ne ez legyen a születésszabályozás eszköze. – Az abortusz tehát nem a női szabadság, hanem a kiszolgáltatottság jelképe – mondta. Ő is említést tett a népességfogyásról, melyet szerinte az abortuszok, a sterilizáció és a fogamzásgátlás reklámozása is gyorsít.

Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász szerint az orvosok erkölcsi kötelessége mindent megtenni a nehéz helyzetbe került nők döntésének irányítására. Úgy vélte, hogy bármikor megfordítható az abortusz mellett döntők elhatározása, nemrég például már a műtőasztalon feküdt egy nő, amikor a a doktornő szavai nyomán mégis meggondolta magát.

Magyarországon tavaly 38.400 abortuszt végeztek, a beavatkozások száma évtizedek óta folyamatosan csökken. 1992-ben még 87 ezer, 2002-ben 56 ezer, 2010-ben már csak 40 ezer műtétre került sor. Ennek ellenére uniós összehasonlításban még mindig sok abortuszt végeznek, különösen, ha a születések tavalyi, 88 ezres számával vetjük össze.

„Tudatformáló kampány zajlik”

– Az aláírásgyűjtéshez való magyar csatlakozás és a Parlamentben tartott magzatvédő konferencia egyaránt egy kampány része – állítja Kuszing Gábor, a nők jogainak védelmével foglalkozó Patent Egyesület munkatársa. Szerinte a kormánypárti politikusok tisztában vannak azzal, hogy a magyarok túlnyomó többsége abortuszpárti, de ahogy Lengyelországban is történt, egy hosszú, kitartó véleményformáló kampánnyal változtatnának ezen a hozzáálláson. Éppen ezért mind a korábban lezajlott plakátkampányt, mint Carlo Casini olasz életvédő „magyarországi turnéját” hosszú távon tartja aggasztónak. Szerinte egyelőre Magyarországon az abortusz nyílt betiltása nem valós veszély, de számos olyan eszköz van, amivel törvénymódosítás nélkül lehet nehezíteni a hozzáférést, például a kötelező tanácsadások szigorítása.

Kövér László a parlamentben
Kövér László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.