A „babakocsis” Fidesz elutasította a szülési szabadság meghosszabbítását

Herczog Edit MSZP-s EP-képviselőjelölt szerint a Fidesz rossz hírét keltette az országnak az EU-ban. S iközben itthon babakocsis tüntetést szervezett a „családok védelmében”, az Európai Parlamentben elutasította, hogy 12-ről 16 hétre emelkedjen az uniós országokban a szülés utáni szabadság kötelező minimuma.

Jó hírét kell kelteni Magyarországnak az unióban - közölte Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő szombaton egy budapesti EU-fórumon. Szerinte az elmúlt öt évben nem volt olyan MSZP-s képviselő, aki rosszat mondott volna az országról Brüsszelben, a fideszes politikusok viszont folyamatosan ezt tették: - Rossz hírét keltették Magyarországnak a „hazug miniszterelnök, hazug kormány, hazug-hazug-hazug"-szöveggel - jelentette ki Herczog Edit A jövő Európája Sajtófeszt 2009 című rendezvényen.

A szocialista politikus, az MSZP európai parlamenti (E) listájának második helyezettje arról is beszélt: a Fidesz Brüsszelben a néppárti frakcióval együtt elutasította, hogy 12-ről 16 hétre emelkedjen az uniós országokban a szülés utáni szabadság kötelező minimuma, miközben Budapesten májusban babakocsis tüntetést szervezett a családok védelmében, a gyed és a gyes megkurtítása ellen. Emlékeztetett arra, hogy a szocialisták eredetileg 20 hetes szülési szabadságot szerettek volna, de kiegyeztek a 16 hétre vonatkozó kompromisszummal, ám az az Európai Néppárt elutasítása miatt lekerült a napirendről.

Herczog Edit, a fideszes képviselő, Szájer József előző napi kijelentésére utalva, azt mondta, a határon túli magyarok problémáját valóban nem az EP-ben lehet megoldani, ellenben a magyar polgárok érdekei nagyon határozottan képviselhetők a fogyasztóvédelemben, az egészségügyben, a munkavállalásnál és a vállalkozásoknál. (Szájer egy pénteki budapesti konferencián többi között arról beszélt, hogy Magyarország számára specifikus kérdés a határon túli magyarok ügye, ám az unió a gyakorlatban kevéssé tudja a kisebbségi jogokat érvényesíteni.)

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.