A 6+6-os iskolarendszert szeretik a képviselők

Az Országgyűlés hétfőn több törvényt is elfogadott: kihirdetett egy nemzetközi egyezményt és módosította a közoktatási törvényt.

Közoktatási törvény

A parlament 200 igen, 165 nem szavazattal és két tartózkodás mellett fogadta el a közoktatásról szóló törvény módosítását, amelyet két szabad demokrata, Magyar Bálint és Sándor Klára, illetve két szocialista képviselő, Szabó Zoltán és Deák Istvánné kezdeményezett.

Magyar Bálint korábban azzal indokolta a többek között a hat plusz hatos iskolarendszert preferáló javaslatot, hogy azokban az országokban, ahol hat év van az alapkészségek fejlesztésére, sokkal jobb a diákok teljesítménye, mint ahol négy vagy öt. A törvény csak azon intézményekre vonatkozna, ahol 1-12. évfolyamot egy intézményben járják ki a diákok.

Utas-nyilvántartási megállapodás

Az Országgyűlés 346 igen, négy nem szavazattal és hat tartózkodás mellett elfogadta az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR) adatainak a légi fuvarozók általi feldolgozásáról és az Amerikai Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma részére történő továbbításáról szóló megállapodás kihirdetéséről, valamint a légi közlekedésről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az OVB az európai parlamenti választásokról szóló beszámolója

Az Országgyűlés 349 igen szavazattal fogadta el az Országos Választási Bizottság (OVB) beszámolóját a június 7-i európai parlamenti választásokról. Az OVB beszámolója amellett, hogy rögzíti, a választás rendben, a jogszabályi előírásnak megfelelően zajlottak le, többek között azt is tartalmazza, hogy a testület szerint felül kell vizsgálni a kampánycsend intézményét.

Az agrárgazdaság helyzete

A parlament 197 igen, 155 nem szavazattal jóváhagyta az agrárgazdaság 2008-as helyzetéről szóló jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A jelentés szerint Magyarországon az agrárgazdaság termékkibocsátása tavaly is jelentős mértékben növekedett, teljes kibocsátása 1933 milliárd forint volt, amely 15,2 százalékos emelkedést jelent a 2007-es évhez képest.

Önkormányzati törvény módosítása

A képviselők szavaztak a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításához benyújtott módosító javaslatokról. Az előterjesztés szerint közigazgatási hivatal jönne létre, amelynek minden megyében és a fővárosban is lenne egy, az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését ellátó szervezete.

A Ház 363 igen szavazattal, azaz a szükséges kétharmados többséggel fogadta el a Fidesz-KDNP módosító indítványát, amely azt tartalmazza: a fővárosi, megyei közigazgatási hivatal államigazgatási feladatokat ellátó költségvetési szerv. A közigazgatási hivatal működésének költségeit az Országgyűlés a költségvetési törvény helyi önkormányzatokért felelős miniszter fejezetében, elkülönítetten biztosítja.

Az előterjesztés eredeti szövegében az szerepelt: a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervének megyei, fővárosi illetékességgel rendelkező szervezeti egységeként működő közigazgatási hivatal látja el, amelynek során a közigazgatási hivatal vezetője a neki címzett feladat- és hatásköröket önállóan gyakorolja.
A zárószavazás a következő ülésen lesz.

Nemzeti ifjúsági stratégia

Az Országgyűlés 363 igen, egy nem szavazattal elfogadta a nemzeti ifjúsági stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott, az előterjesztő által is támogatott módosító indítványokat.

Ezek egyike azt tartalmazza, hogy az iskola nevelési funkciói bővüljenek azzal, hogy ösztönözze az egészséges, mozgásgazdag életmód kialakítását az ifjúság körében, amelynek keretében szükséges a fizikai aktivitást lehetővé tevő környezet megteremtése és ennek fenntartása a köz- és felsőoktatási intézményekben.

A zárószavazás a parlament következő ülésén lesz.

King's City-vizsgálóbizottság

Az előterjesztő Cser-Palkovics András, a Fidesz országgyűlési képviselője egyetlen módosító indítványt sem támogatott a King's City elnevezésű, Sukoró község külterületén megvalósuló turisztikai projekt létrehozásával kapcsolatos kormányzati tevékenységet feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz, az Országgyűlés azonban négyet is elfogadott.

204 igen és 160 nem szavazattal fogadták el azt a módosító javaslatot, amely törli a bizottság által megválaszolandó kérdések közül az alábbit: Milyen pénzügyi összefonódás állt Bajnai Gordon volt nemzeti fejlesztési és Veres János volt pénzügyminiszter King's Cityvel kapcsolatos együttműködése mögött?

201 igen, 164 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el azt a javaslatot, mely szerint az MSZP négy, a Fidesz kettő képviselőt delegálhat a vizsgálóbizottságba az eredeti három-három helyett.

Módosult a vizsgálóbizottság megbízatásának ideje is.

200 igen, 162 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés azt a módosító indítványt is, mely szerint a bizottság tagja csak olyan országgyűlési képviselő lehet, akinek a törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént.

A képviselők 200 igen,165 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett szintén jóváhagyta azt a módosító javaslatot, amely szerint a bizottság megbízatása a jelentése benyújtásáig, de legfeljebb a megalakulástól számított 90 napig tart.

A zárószavazás a következő ülésen lesz.

Nabucco-gázvezeték

A parlamenti képviselők hétfőn 334 igen szavazattal és 1 tartózkodással kihirdették a Nabucco-gázvezetékről szóló nemzetközi megállapodást.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár expozéjában hangsúlyozta: a magyar, az osztrák, a bolgár, valamint a román és a török köztársaság között létrejött kontraktus hatékonyan szolgálja a gázszállítási útvonalak bővítését a Kaszpi-térség felé, így csökkentve az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusokból adódó gázellátási kockázatokat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.