'Konzervatív kultúrharcot nyit a Fidesz'

Az Orbán-rendszer bukása után a magyar államnak haladéktalanul vissza kell vennie a Műcsarnok tulajdonjogát – hangsúlyozza a 4K!. A párt kifogásolja, hogy az intézmény egy Fideszhez lojális művészi kör birtokába kerül.

A 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom „a művészeti élet privatizációjának tartja, hogy a kormány a Műcsarnok tulajdonjogát a néhány évvel ezelőtt még jóformán ismeretlen, szélsőségesen konzervatív Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) adta át” – tudatja közleményében a párt.



A 4K! szerint „röhejes volt, hogy a Fidesz beleírta az alaptörvényébe a Fideszhez lojális művészekből alakult Magyar Művészeti Akadémiát”, de azt már felháborítónak tartják, hogy „miközben a megszorítások részeként a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma 2,4 milliárd forintot von el a kultúrától, addig a MMA jövő évre 2,5 milliárd forintos támogatást kap a kormánytól”.



A kabinet ezen felül 2013. január 1-jével átadta a Műcsarnok tulajdonjogát a Makovecz-féle akadémiának, amelynek lényegében vétójoga lesz a Műcsarnok Nonprofit Kft. által szervezett kiállítások és rendezvények tekintetében.

Miközben a kormány „a Matolcsy-féle elhibázott gazdaságpolitika miatt” jelentős összegeket von ki a magyar kulturális életből, „az intézményeket a saját lojális embereinek kezébe adja”. Ezzel a párt szerint „nemcsak a konzervatív kultúrharc újabb frontját nyitják meg, hanem azt is biztosítani akarják, hogy a kormányváltás után is a Fideszhez lojális művészek kezében maradjanak fontos jogkörök és a Műcsarnok”.


A 4K! álláspontja: az Orbán-rendszer bukása után a magyar államnak haladéktalanul vissza kell vennie a Műcsarnok tulajdonjogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.