A 4K! leváltaná a kormány Monty Python-csapatát

Úgy tűnik, a bíróságnak nem sürgős, hogy bejegyezzék a tavasszal párttá alakult – jelenleg 783 regisztrált taggal rendelkező – Negyedik Köztársaság Mozgalmat – legalábbis ezt állítják az ellenzéki párt vezetői, akik szerint a szervezet célja nem csupán az Orbán-kormány leváltása, hanem az is, hogy a 2010 előtti állapotok ne térhessenek vissza. Ezért az új erőkkel, vagyis a Millával, a Szolidaritással és az LMP-vel készülnek szoros együttműködésre.

"A Negyedik Köztársaság Mozgalom a szakmai munkacsoportok alakuló ülésével megkezdte a felkészülést a 2014-es választásokra" – jelentette be sajtótájékoztatóján Istvánffy András, a 4K! elnöke és Csonka Balázs alelnök.

A 4K! honlapján olvasható tudósítás szerint Istvánffy András elmondta, hogy noha majdnem fél év telt el az új szociáldemokrata párt alakuló kongresszusa óta, a bíróság még mindig nem jegyezte be a pártot. "A határidők maximális kihasználásával és különböző hiánypótlásokkal húzzák az időt. Úgy tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nem nézik jó szemmel a pártalakítást" – tette hozzá Istvánffy.

A 4K! elnöke szerint így egyfajta törvényen kívüli állapotban kénytelenek működni. Nem lehetséges a hivatalos tagfelvétel, nem tudnak tagdíjat szedni, és a helyi szervezetek informális keretek között kénytelenek működni. Mindezek ellenére eddig 783 ember regisztrált a pártba, közülük 618-an mondhatók aktívnak. "A mostoha körülmények között az egész szervezet heroikus munkát végez. Ezt az elszántságot látva hiszek benne, hogy van lehetőség a változásra Magyarországon" – mondta a 4K! elnöke.

Istvánffy András elmondta, hogy a 4K! szövetségi politikáját két cél befolyásolja. Az első cél az Orbán-rendszer leváltása és egy demokratikus alkotmányozási folyamat, a második az, hogy a kormányváltás után ne a 2010 előtti világ térjen vissza. A 4K! ezért első lépésként az új erőkkel keres szoros együttműködést, vagyis a Millával, a Szolidaritással és az LMP-vel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a 4K! az LMP-vel közös Köztársasági Minimum kialakításába fogott, annak megmutatására, hogy a jogállam helyreállításán túl tovább lehet lépni a részvételi demokrácia irányába, azért, hogy az új köztársaság ne az elitcsoportoké legyen, mint a harmadik köztársaság volt. A Köztársasági Minimum első részét a két párt a következő hetekben fogja bemutatni.

Csonka Balázs alelnök elmondta, hogy a választási program megalkotására 14 szakmai munkacsoportot állítottak fel, és a program első verzióját jövő tavasszal fogják vitára bocsátani a teljes tagság körében. „A 4K! programja igazságos és emberközpontú politikát fog képviselni, szemben a jelenlegi kormány ténykedésével, ami olyan abszurd, mintha a Monty Python-csapat írta volna” – mondta Csonka Balázs.

„A Negyedik Köztársaság Mozgalom hisz a részvétel erejében, ezért a saját szakértőink mellett meg fogjuk keresni azokat az el nem kötelezett érdekvédelmi és civil szakmai szervezeteket és személyeket, akik hozzá tudnak járulni egy XXI. századi emberközpontú program kialakításához” – tette hozzá az alelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.