A 2006-os tűzijáték áldozataival tárgyal a kormány

A kormány kedden megkezdi a tárgyalásokat a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia áldozataival és ezzel a kártalanítás is elkezdődik.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján közölte: bíznak abban, hogy augusztus 20-ig a kártérítési követelések teljes kifizetése megtörténik. A technikai részletekről a politikus kifejtette: a soron következő, július 12-i tárgyaláson négy állami szerv, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katasztrófavédelem, a Miniszterelnöki Hivatal és a rendőrség egyezséget köt az áldozatokkal. Ha az egyezség egyes esetekben túlzott követelések miatt nem jönne létre, az állam által indokoltnak tartott összeget akkor is kifizetik - ismertette, hozzátéve: remélik, hogy mind a 37 áldozattal, illetve az öt halálos áldozat esetében a hozzátartozóikkal megszületik majd az egyezség.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: becsléseik szerint ehhez mintegy 300 millió forintra lesz szükség, amelyet valószínűleg a költségvetés általános tartalékából csoportosít át majd a kabinet. Egy újfajta állami szemléletet is tükröz, hogy az új kormány kártalanítja a 2006. augusztus 20-i tűzijáték és az október 23-i rendőri erőszak áldozatait - hangsúlyozta a képviselő. A 2006. szeptember-októberi rendőri erőszak áldozatainak kártalanításához várhatóan mintegy 200 millió forintra lesz szükség, és törekednek arra, hogy október 23-ig ez is megtörténjen - fűzte hozzá Gulyás Gergely.

A budai rakparton tartott tájékoztatón részt vett egy akkori sérült is, Kiss Veronika gimnazista, aki a négy évvel ezelőtt történtekről elmondta: rázuhant egy fa, eszméletét vesztette, többek között kulcscsont- és bordatörést szenvedett, megrepedt a mája, belső vérzése volt. Három napig volt életveszélyben, és két és fél hónap telt el, míg újra iskolába mehetett. A kormányzat részéről senki nem kereste meg az alatt az idő alatt - tette hozzá kérdésre.

Az Országgyűlés június 8-án fogadta el az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot. A parlament megkövet minden ártatlan áldozatot, és bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit 2006-ban - augusztus 20-án, illetve az ősz folyamán - akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért. A törvényhozás erkölcsi és anyagi kártérítést ígér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.