A zöldombudsman bírálja az Orczy-parki fairtást

Komoly jogi és társadalmi problémákat szültek a kiemelt állami beruházások új szabályozása révén rapid módon kivitelezett fairtások: a lakossági és civil csoportok más lehetőség híján demonstrációkkal és polgári engedetlenséggel pótolják a lehetetlenné vált fellebbezéseket – állítja a zöldombudsman. Szabó Marcel a PM józsefvárosi képviselője, Erőss Gábor kérésére vizsgálta meg a favágások hátterét.

„A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások engedélyezésének napi gyakorlata sajnálatos módon igazolni látszik a szabályozással kapcsolatban már korábban megfogalmazódott természetvédelmi aggályokat” – írja állásfoglalásában a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. Szerinte a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházások speciális jogi szabályozása az ügyféli jogok korlátozásával „lényegében kiiktatta a társadalmi részvétel jótékony hatását”, ráadásul a potenciálisan kevésbé megalapozott döntéseket az esetleges fellebbezésre való tekintet nélkül, a bírói út lehetőségét kiüresítve, statáriális jelleggel végrehajthatóvá tette. „Amennyiben tehát első fokon, a természetvédelmi szakmai szervezetek kizárása mellett hibás döntés születne, az azonnali végrehajtás és a természeti károk speciális természete miatt a korrekció lehetősége megszűnik” – fogalmaz a biztoshelyettes.

Szerinte a közterületi fakivágásokat engedélyező hatósági döntésekkel szemben kibontakozó ad hoc tiltakozó mozgalmak mutatják, hogy az eddig a döntéshozatal pozitív hatóerejét képező civil szervezetek nem látnak más lehetőséget, mint hogy „az azonnali végrehajtást polgári engedetlenségi akciókkal késleltetve próbálják lehetővé tenni a fellebbezés alapintézményének valóságos működtetését”. Szabó Marcel úgy véli, a – például a Liget-program, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusa esetében – folyamatban lévő konfliktusok feloldása, a potenciális természeti károk minimalizálása érdekében érdemi párbeszédre lenne szükség, emellett a helyettes ombudsman a jogi szabályozás újragondolását is sürgeti.

Mint emlékezetes, az Orczy-park esetében az eddig már kivágott 131 fán túl további 145 fa kivágására adtak ki engedélyt a hatóságok ismeretlen tartalmú tervek alapján, a civil véleményezés kizárásával. Az ügy miatt Erőss Gábor a múlt héten fordult Szabó Marcelhez, illetve a park területén bővülő Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóihoz, utóbbiaknak többek között azt írva: „Egyszer ti is szülők lesztek, és akkor még nyilvánvalóbb lesz számotokra, hogy nem lehet sportpályákkal helyettesíteni egy parkot, nem lehet Rendészettudományi Képzési Központtal helyettesíteni egy erdőt, nem lehet konténerekbe szorított facsemetékkel helyettesíteni 80-100 éves fákat”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.